pátek 17. května 2024

Den obezity

Miliony lidí každoročně umírají na problémy s obezitou. Dnešek připomíná zdravotní rizika obezity a apeluje na zdravý životní styl.

obezita

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Alexander Grey

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Alexander Grey

Češi spolu s Američany jsou jedněmi z nejvíce obézních národů na světě. Ale nejsme v tom sami. Podle odhadů je na světě obézní jeden ze šesti lidí. Na Zemi je přes 800 milionů lidí, kteří trpí obezitou a mají tedy BMI (Index tělesné hmotnosti) na stupni 30 a vyšší. Své BMI si můžete vypočítat zde.

Tento světový den vznikl na základě různých regionálních dnů obezity, z nichž nejvýznamnější, Evropský den obezity, vznikl v roce 2010. Světový den následoval o několik let později. Od roku 2015 se slaví po celém světě. Lékaři čtvrtého března ještě více apelují na veřejnost a informují o eskalující celosvětové zdravotní krizi.

Den také slouží k tomu, aby se obézní lidé necítili trapně. Jsou různými komunitami povzbuzovaní. Díky tomu vzniká bezpečné prostředí, ve kterém se lidé trpící enormní nadváhou budou cítit dobře a budou naslouchat tomu, jak být co nejzdravější.

Autor: Šimon Mitro

Související

rakovina
Zdraví Věda

Bílkoviny v krvi varují před rakovinou, tvrdí výzkum

nemocnice
Ekonomika

Nemocenské pojištění skončilo po sedmi letech v plusu

kašel
Domácí Zdraví

Černým kašlem se letos nakazilo 13,5 tisíc lidí. Pět lidí zemřelo

Symbol Dne lupusu
Světové dny Zdraví

Den lupusu