Pátý únor je dnem lahodné Nutelly. Čokoládová pomazánka z lískových oříšků vyrábí italská firma Ferrero od poloviny 60. let. Počátky Nutelly sahají až na začátek 19. století. Tehdy pomazánka „Gianduja“ byla čokoládovo-oříškový krém, který byl vynalezen v Turíně za vlády Napoleona. Čokoládovny tehdy bojovaly s nedostatkem kakaa, a tak do krémů začaly přidávat lískové oříšky.
Zakladatel firmy Ferrero, Pietro Ferrero, nejprve pamlsek prodával v celistvých tabulkách na styl klasické čokolády, pak ale dostal nápad na krémovou verzi, kterou pojmenoval Supercrema Gianduja a začal ji prodávat v roce 1946. Pietrův syn Michelle se rozhodl v 60. letech minulého století zrychlit výrobu směsi a také změnit název na Nutella. První sklenice s Nutellou se prodala v roce 1964 a od té doby je v Evropě i Spojených státech oblíbenou pochoutkou.
Světový den Nutelly se poprvé slavil v roce 2007. Nápad na tento den přišel od americké blogerky Sary Rosso, která tehdy žila v Itálii.