úterý 8. října 2024

Den nespálení

Den nespálení nesouvisí s jídlem, ale s ochranou naší pokožky před sluncem. Den zvyšuje povědomí o prevenci rakoviny kůže.

opalování

Ilustrační foto.
Zdroj: Freerange Stock

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Freerange Stock

Čtvrtý květnový pátek náleží Dni nespálení. Jeho hlavním cílem je zvýšit povědomí o prevenci rakoviny kůže a o důležitosti ochrany před nadměrným slunečním zářením. Tento den vyzývá lidi, aby si uvědomili rizika spojená se spálením na slunci. V rámci dne jsou lidé povzbuzování k nošení pokrývek hlavy, slunečních brýlí a k mazání odkryté pokožky opalovacími krémy s vysokým faktorem.

Důraz je kladen také na stínění a vyhýbání se přímému slunečnímu záření v době největší intenzity, obvykle od 10 do 16 hodin. Tato preventivní opatření mají snížit riziko vzniku rakoviny kůže, která je jednou z nejčastějších forem rakoviny. Den nespálení je také příležitostí pro organizace zdravotní péče a veřejné zdravotnické instituce k pořádání osvětových akcí a kampaní, které informují veřejnost o nebezpečích přehřátí a spálení na slunci. Tento den zároveň připomíná důležitost obecné péče o kůži.

Autor: Šimon Mitro

Související

operace
Zahraniční Zdraví

Evropa řeší nedostatek zdravotníků zahraniční pracovní silou

profimedia-0859422296
Domácí Zdraví

Reforma psychiatrické péče vázne. Centra duševního zdraví se potýkají s problémy

Virus mpox
Zahraniční Mpox

WHO schválila první diagnostický test na mpox pro nouzové použití

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
Domácí Covid

Válek opět vyzývá k očkování proti covidu a chřipce