Už v 17. století zkoušeli Italové míchat lahodnou kávu s horkým napařovaným mlékem. V průběhu let si tento mix získal popularitu a vznikl termín caffe latte, který se doslova překládá jako káva s mlékem. Ovšem latte není jen ledajakou mléčnou kávičkou.
Zavedení pojmu espresso na počátku 20. století značně přispělo k procesu přípravy dnešních latéček. Tedy k přípravě, kdy se nahřeje mléko a následně nalije do vyvýšené sklenice na latte. Pak se připraví espresso, které se opatrně nalévá do sklenice s teplým mlékem.
Patent na dnešní latte si nárokuje od 50. let kavárna v Berkeley v Kalifornii. Ale masivní popularitu získal nápoj až na začátku 90. let, a to díky americkým franšízám jako Starbucks, Peet's a Caribou, které přišly s „novým“ typem lahodné kávy.
V dnešní době je latte zřejmě nejpopulárnějším kávovým nápojem na bázi mléka ve Spojených státech a jistě i na mnoha místech Evropy.