Den kaviáru

Dnešek patří libůstce bohatých.

kaviár

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Když se řekne luxusní pokrm, tak si mnoho lidí vybaví kaviár. Pravá tradiční delikatesa se získává ze tří druhů jeseterovitých ryb, a to z vyzy velké, jesetera ruského a jesetera hvězdnatého. Levnější kaviár se však získává z jiker candáta, lososa, kapra, tuňáka a dalších mořských i sladkovodních ryb. Z málo vyvinutých jiker a těch, které během solení a úpravy popraskaly, se vyrábí méně kvalitní lisovaný kaviár. Nejlepší červený kaviár je světle oranžové barvy, je kypře zrnitý a téměř nebo zcela neslaný.

Samotná historie kaviáru sahá až do starověké Persie, kde byl považován za delikatesu a byl konzumován při slavnostních událostech. V průběhu času se stal kaviár oblíbeným jídlem u evropských aristokratů a postupně se rozšířil do celého světa.

Den kaviáru se slaví především v zemích, kde se kaviár vyrábí a konzumuje, ale oslavit tento den může kdokoliv, například tím, že dnes luxusní jídlo ochutná.

Autor: Šimon Mitro

Související

losos
Zahraniční Fauna

Antidepresiva v řekách ovlivňují chování lososů

pizza
Světové dny Jídlo

Den poslíčků pizzy

Úhoř říční
Domácí Příroda

Úhoři se vrací do středočeských vod. Kraj jich vypustí tisíce

supermarket
Zahraniční Jídlo

Evropa plýtvá jídlem, řešení chybí