Den kaviáru

Dnešek patří libůstce bohatých.

kaviár

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Když se řekne luxusní pokrm, tak si mnoho lidí vybaví kaviár. Pravá tradiční delikatesa se získává ze tří druhů jeseterovitých ryb, a to z vyzy velké, jesetera ruského a jesetera hvězdnatého. Levnější kaviár se však získává z jiker candáta, lososa, kapra, tuňáka a dalších mořských i sladkovodních ryb. Z málo vyvinutých jiker a těch, které během solení a úpravy popraskaly, se vyrábí méně kvalitní lisovaný kaviár. Nejlepší červený kaviár je světle oranžové barvy, je kypře zrnitý a téměř nebo zcela neslaný.

Samotná historie kaviáru sahá až do starověké Persie, kde byl považován za delikatesu a byl konzumován při slavnostních událostech. V průběhu času se stal kaviár oblíbeným jídlem u evropských aristokratů a postupně se rozšířil do celého světa.

Den kaviáru se slaví především v zemích, kde se kaviár vyrábí a konzumuje, ale oslavit tento den může kdokoliv, například tím, že dnes luxusní jídlo ochutná.

Autor: Šimon Mitro

Související

basis-boter-819x1024
Zahraniční Zajímavosti

Jezte jehličí, radí belgický Gent na webu. Úřady před tím ale varují

Krevety v tempuře.
Světové dny Jídlo

Den tempury

potraviny
Ekonomika

Světové ceny potravin loni klesly, ale některé komodity stále zdražovaly

dárky
Ostatní Vánoce

Na Štědrý den vytváříme obrovskou uhlíkovou stopu