Den jídelních hůlek

Využijte Den jídelních hůlek k tomu, abyste se konečně naučili jíst asijskými hůlkami.

jídelní hůlky

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Antoni Shkraba

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Antoni Shkraba

Šestý únor oslavuje asijský způsob stolování, kdy se namísto příboru jí jídelními hůlkami. Den povzbuzuje k používání tradičních asijských hůlek, s nimiž konzumují jídla v Číně, Japonsku, Koreji či Vietnamu. Existuje nespočet různých druhů jídelních hůlek, přičemž materiál, délka a tvar se mohou lišit podle regionu.

Správné používání hůlek vyžaduje určitou míru zručnosti a cviku. V Asii se většina lidí učí používat hůlky od dětství. Spodní hůlka se vloží mezi palec a ukazováček, přičemž se opírá o spodní část kloubu palce. Spodní hůlka se během konzumace jídla nehýbe. S druhou, horní hůlkou, se pohybuje. Drží se jako tužka. Konce obou hůlek by měly být souběžně ve stejné rovině. Ideální je držet hůlky, co nejblíže jejich konci.

Autor: Šimon Mitro

Související

basis-boter-819x1024
Zahraniční Zajímavosti

Jezte jehličí, radí belgický Gent na webu. Úřady před tím ale varují

Krevety v tempuře.
Světové dny Jídlo

Den tempury

potraviny
Ekonomika

Světové ceny potravin loni klesly, ale některé komodity stále zdražovaly

dárky
Ostatní Vánoce

Na Štědrý den vytváříme obrovskou uhlíkovou stopu