Pokud si pod irskou kávou představíte espresso nebo turka s trochou (ne)irské whiskey a šlehačkovou čepicí, tak jste kdysi měli českou „ošizenou“ verzi. Pravá irská káva je požitkem, který v zimních měsících zahřeje lépe než grog.
Irská káva vznikla v roce 1942 na irském letišti Shannon. Kvůli nepříznivému a studenému počasí neodletělo několik letadel a cestující si krátili volné chvíle v místním baru a restauraci. Barman Joe Sheridan vymyslel pro cestující neobvyklý drink na zahřátí. Irové často přidávali do čaje whiskey a Joe ji cestujícím nalil do kávy. Navíc kávu na povrchu ozdobil šlehačkou.
Správně by se irská káva měla připravovat tak, že se nejprve svaří velký panák pravé irské whiskey s trochou třtinového cukru. Následně se nalije do skleničky na stopce, přidá se káva (ať už dvojité espresso, filtrovaná nebo i překapávaná) a nakonec se přidá čerstvě ušlehaná šlehačka, která by měla být zcela jemná, aby zůstala tekutá.
Irská káva se rozšířila po celém světě, ale největší parádu udělala v USA. Ve Spojených státech je i nejznámější kavárna s irskou kávou. Kavárna Buena Vista v San Franciscu spotřebuje největší množství irské whiskey na celém světě a proslavila se právě irskou kávou.