Den irské kávy

Lahodné spojení kvalitní filtrované kávy s poctivou irskou whiskey a lahodnou šlehačkou. Dnes jedině tu!

irská káva

Pravá irská káva.
Zdroj: Flickr

  • Pravá irská káva.
  • Zdroj: Flickr

Pokud si pod irskou kávou představíte espresso nebo turka s trochou (ne)irské whiskey a šlehačkovou čepicí, tak jste kdysi měli českou „ošizenou“ verzi. Pravá irská káva je požitkem, který v zimních měsících zahřeje lépe než grog.

Irská káva vznikla v roce 1942 na irském letišti Shannon. Kvůli nepříznivému a studenému počasí neodletělo několik letadel a cestující si krátili volné chvíle v místním baru a restauraci. Barman Joe Sheridan vymyslel pro cestující neobvyklý drink na zahřátí. Irové často přidávali do čaje whiskey a Joe ji cestujícím nalil do kávy. Navíc kávu na povrchu ozdobil šlehačkou.

Správně by se irská káva měla připravovat tak, že se nejprve svaří velký panák pravé irské whiskey s trochou třtinového cukru. Následně se nalije do skleničky na stopce, přidá se káva (ať už dvojité espresso, filtrovaná nebo i překapávaná) a nakonec se přidá čerstvě ušlehaná šlehačka, která by měla být zcela jemná, aby zůstala tekutá.

Irská káva se rozšířila po celém světě, ale největší parádu udělala v USA. Ve Spojených státech je i nejznámější kavárna s irskou kávou. Kavárna Buena Vista v San Franciscu spotřebuje největší množství irské whiskey na celém světě a proslavila se právě irskou kávou.

Autor: Šimon Mitro

Související

431009149_10224129102242569_3811277982910206339_n
Krimi

Řidič autobusu měl necelé tři promile. Prosby cestujících o zastavení ignoroval

letní tábor
Domácí

Za tragické nehody vodáků může často alkohol i neznalost terénu

prosecco
Světové dny Víno

Den prosecca

Birell
Domácí

Nealkoholické pivo se v Česku stává fenoménem