středa 29. října 2025

Den horké čokolády

V chladném dni vás zahřeje a pozitivně naladí. Šálek horké čokolády je dnes povinností.

horká čokoláda

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Konec ledna je ve znamení Dne horké čokolády. Nápoj z čokolády pili již staří Mayové, kteří 500 let před naším letopočtem pili čokoládu vyrobenou z drcených kakaových semínek rozmíchaných ve vodě s chilli papričkami.

Do Evropy se horká čokoláda dostala až v 16. století. V roce 1876 švýcarský čokoládovník Daniel Peter vytvořil první mléčnou čokoládu spojením sušeného mléka s čokoládou. Až o necelých sto let později přišel výrobce horké čokolády Swiss Miss s první práškovou horkou čokoládu, kterou bylo možné smíchat s vodou namísto mléka.

Dejte si dnes šálek horké čokolády i vy.

Autor: Šimon Mitro

Související

čokoláda
Světové dny Jídlo

Den čokolády

čokoláda
Světové dny Jídlo

Den čokolády

čokoládové boby
Zahraniční Klimatické změny

Hrozí čokoládová krize? EU varuje před klimatickými riziky pro dovoz potravin

ořechy v čokoládě
Světové dny Jídlo

Den ořechů v čokoládě