neděle 8. září 2024

Den Emmeline Pankhurst

Oslava života a odkazu Emmeline Pankhurst, jedné z nejvýznamnějších postav britského hnutí za práva žen.

Emmeline Pankhurst

Bojovnice za práva žen Emmeline Pankhurst
Zdroj: Flickr

  • Bojovnice za práva žen Emmeline Pankhurst
  • Zdroj: Flickr

Emmeline Pankhurst byla britská politická aktivistka a vůdkyně britských sufražetek, které bojovaly za volební právo žen. Její vášnivý boj změnil historii a položil základy pro moderní feministické hnutí. Tento den je věnován připomínce odkazu Pankhurst a všech žen, které bojovaly za rovnoprávnost.

Pankhurst se narodila 14. července 1858 v Manchesteru, v rodině podporující reformy a sociální spravedlnost. Již v raném věku byla ovlivněna příběhy o boji za práva žen. V roce 1879 se provdala za právníka Richarda Pankhursta. Spolu měli pět dětí, z nichž dvě, Christabel a Sylvia, se staly významnými aktivistkami.

V roce 1903 založila Ženskou sociální a politickou unii (WSPU), známou svou militantní taktikou v boji za volební právo žen. Heslo organizace „Deeds, not words“, v překladu „činy, ne slova“, odráželo její radikální přístup. Pankhurst a její následovnice pořádaly protesty, hladovky a dokonce používaly násilné metody, jako ničení majetku, aby upoutaly pozornost pro svou věc. Sufražetky včetně Pankhurst byly mnohokrát zatčeny i vězněny.

Její boj vedl k významnému posunu v roce 1918, kdy britský parlament přijal zákon, který udělil volební právo ženám starším 30 let. O deset let později získaly ženy rovnoprávné volební právo s muži. Emmeline Pankhurst zůstává ikonou feministického hnutí. Její odvaha a odhodlání inspirovaly a nadále inspirují generace žen po celém světě.

Autor: Šimon Mitro

Související

líčení
Domácí Ženy

Celkem 77 procent Češek se snaží být vždy upravené

Češky ovládly turnaj Euro Hockey Tour
Hokej

Hokejistky si podmanily turnaj ve Švýcarsku

Svatořečená Elizabeth Ann Seton
Zahraniční Výročí

Před 250 lety se narodila první americká světice. Elizabeth Ann Seton změnila školství

dinosaurus
Zahraniční Zajímavosti

Objev dinosauřích stop spojuje Afriku a Jižní Ameriku před miliony let