Krocan s přílohou. To je tradiční pokrm na Den díkůvzdání. Tento svátek u nás slaví každoročně stále více lidí. Kromě těch, kteří se v Americe narodili nebo tam mají rodinné vazby, se k typicky americkému svátku hlásí i lidé, kterým je jeho myšlenka blízká. Jako studentka Alena Hrabalová z Prahy. "Letos slavíme s kamarády už potřetí. Je to vždy moc příjemný den plný sváteční atmosféry a jídla," popisuje a dodává, že sehnat v Praze ingredience na pravou americkou hostinu není problém. Bývalá zpěvačka Monkey Business s ní ale nemůže úplně souhlasit. "Jediná věc, kterou jsem dodnes v Česku nenašla, jsou sladké brambory. Ty, které jdou sehnat, nejsou stejný druh, na jaký jsem zvyklá z domova," svěřila se zpěvačka Tonya Graves.
Dalším problémem, na který narážejí především Američané žijící v Čechách, jsou prý malé spotřebiče. Krocan se do naší trouby sotva vejde, a tak nezbývá nic jiného, než péct co nejmenšího opeřence.
Historie Dne díkůvzdání sahá do dob, kdy mnohá území v Americe ještě vlastnili Indiáni, a má původ ve slavnosti dožínek. Dnes je především příležitostí k rodinným setkáváním. I Den díkůvzdání se slaví také v Kanadě, tam ale připadá na druhé říjnové pondělí.