středa 3. prosince 2025

Den čokolády

Po čtyřech měsících tu máme další Den čokolády, ale to by labužníkům nemělo vadit.

čokoláda

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Lidé po celé světě konzumují tabulky tmavé radosti ve velkém a nevypadá to, že by se na tom cokoliv mělo v budoucnu změnit. Určité typy čokolády dokonce přináší zdravotní benefity. Pokud tedy konzumujte čokoládu s vysokým obsahem kakaa, 70 procent a více.

Jednou z věcí, co každý ví, ale možná si to na první dobrou neuvědomuje, je fakt, že čokoláda zlepšuje náladu. Je to dáno tím, že pomáhá produkovat endorfiny. Čokoláda také pomáhá správné srdeční činnosti. Obsahuje totiž flavonoidy, které brání sraženinám v krvi a hromadění cholesterolu v cévách, což zlepšuje krevní oběh a normální činnost srdce.

Pravidelná konzumace vysokoprocentní čokolády navíc snižuje riziko mrtvice a to až o 22 procent. Stačí vám tyto aspekty k tomu, abyste si dali alespoň kousíček hořké blaženosti? Pokud ne, tak vězte, že kromě zmíněných benefitů také snižuje krevní tlak, zlepšuje paměť a zpomaluje stárnutí pleti.

Autor: Šimon Mitro

Související

léky
Zahraniční Zdraví

Evropské lékárny hlásí klid. Zásoby antibiotik jsou stabilní

HIV
Zdraví

Evropa nezvládá včasné odhalení HIV. Virus se šíří tiše dál

Ilustrační obrázek
Zdraví

Alzheimerova choroba není demence

nemoc
Zdraví

Rodiče často horečku nevědomě zhoršují