neděle 9. listopadu 2025

Den čokolády

Po čtyřech měsících tu máme další Den čokolády, ale to by labužníkům nemělo vadit.

čokoláda

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Lidé po celé světě konzumují tabulky tmavé radosti ve velkém a nevypadá to, že by se na tom cokoliv mělo v budoucnu změnit. Určité typy čokolády dokonce přináší zdravotní benefity. Pokud tedy konzumujte čokoládu s vysokým obsahem kakaa, 70 procent a více.

Jednou z věcí, co každý ví, ale možná si to na první dobrou neuvědomuje, je fakt, že čokoláda zlepšuje náladu. Je to dáno tím, že pomáhá produkovat endorfiny. Čokoláda také pomáhá správné srdeční činnosti. Obsahuje totiž flavonoidy, které brání sraženinám v krvi a hromadění cholesterolu v cévách, což zlepšuje krevní oběh a normální činnost srdce.

Pravidelná konzumace vysokoprocentní čokolády navíc snižuje riziko mrtvice a to až o 22 procent. Stačí vám tyto aspekty k tomu, abyste si dali alespoň kousíček hořké blaženosti? Pokud ne, tak vězte, že kromě zmíněných benefitů také snižuje krevní tlak, zlepšuje paměť a zpomaluje stárnutí pleti.

Autor: Šimon Mitro

Související

Objev rentgenu v roce 1895
Zahraniční Výročí

Röntgen objevil paprsky, které změnily medicínu

zdravá střeva
Zdraví

Střeva jako druhý mozek. Ovlivňují náladu i imunitu

pacient
Zahraniční Zdraví

WHO varuje před krizí ve financování zdravotnictví

nemocnice
Zahraniční Zdraví

Každé páté úmrtí na srdce v EU souvisí s prostředím