sobota 21. září 2024

Demonstranti to nechtějí vzdát ani v pondělí

Demonstrace Česko proti bídě oficiálně skončila už včera odpoledne, někteří protestující ale stále přebývají před Úřadem vlády. Dohlíží na ně policie.

demonstrace

Demonstranti jsou stále před Úřadem vlády
Zdroj: Facebook

  • Demonstranti jsou stále před Úřadem vlády
  • Zdroj: Facebook

„Vláda je sebranka“, rozléhalo se Václavským náměstím při včerejší demonstraci, kterou svolala mimoparlamentní strana PRO (Právo Respekt Odbornost) v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Akce nazvaná Česko proti bídě přilákala několik desítek tisíc lidí a zaplnila tak celý prostor pod sochou Svatého Václava. Akce se obešla bez větších potyček, přestože na schodech Národního muzea se znovu sešlo asi tři sta odpůrců demonstrace mávajících ukrajinskými vlajkami, ke kterým se přidal i kontroverzní starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný.

Ačkoliv celá demonstrace proti vládě kabinetu Petra Fialy skončila po dvou hodinách, kdy se na pódiu vystřídali kromě Rajchla i například právníci Tomáš Nielsen, Petr Vacek a zazněl vzkaz od senátory Jany Zwyrtek Hamplové, řada demonstrantů nechce své úsilí vzdát ani dnes. Po pochodu Prahou, který následoval po ukončení demonstrace, se desítky demonstrantů usídlily před Úřadem vlády ve Strakově akademii. Ministr vnitra Vít Rakušan už předtím varoval, že pokud se do vládní budovy pokusí protestující vtrhnout, zasáhne proti nim policie. To se však nestalo, přestože demonstranti před Úřadem vlády strávili celou noc. Na protest dohlížejí policisté, kteří situaci hodnotí jako klidnou.

Autor: Jan Skala

Související

Snímek obrazovky_20-9-2024_143921_www.youtube.com
Krimi Video

Mladou ženu našli mrtvou. Zavraždil ji expartner a vyluxoval její účet

GXvg-4EWgAA9177.jpg
Domácí

Děti odmontovaly šrouby povodňových zábran. Dospělý by za to skončil ve vězení

Michal Šimečka
Zahraniční

Slovensko potírá opozici. Šimečka už není místopředsedou Národní rady

GXjMXEYWoAAwzm3
Domácí

Záplavy mají první oběť. Dalších sedm lidí se pohřešuje