úterý 8. října 2024

Demonstranti házeli zápalné láhve na vládní budovy. Policie použil slzný plyn

Proti Molotovovým koktejlům nasadila albánská policie slzný plyn. Ulice hlavního města Tirany se večer a v noci proměnily v bojiště.

GZTjNxuWAAAY2js

Na mnoha místech Tirany vzplály večer a v noci na dnešek ohně.
Zdroj: X

  • Na mnoha místech Tirany vzplály večer a v noci na dnešek ohně.
  • Zdroj: X

V Albánii panuje v posledních dnech napjatá situace. Svůj nesouhlas s prací vlády a jejími kroky vůči opozici, se vydaly do ulic hlavního města Tirany tisíce nespokojenců, která obvinili vládu současného premiéra Ediho Ramy z korupce a ze snah umlčet opozici. Protestující také požadovali propuštění vůdce albánské opozice Saliho Berishy z domácího vězení. Toho albánské úřady viní z přijímání úplatků z Číny.

Proti demonstrantům zakročila tisícovka policistů, kteří museli použít slzný plyn proti nejodbojnějším z nich, kteří házeli zápalné láhve na vládní budovy. Demonstranti se dostali až ke kancelářské budově premiéra Ramy a budově ministerstva vnitra, které začali demolovat. Při tažení Tiranou pak protestující zapalovali kontejnery s odpadem.

Rama se drží v Albánii u moci už od roku 2013. Za dobu jeho vlády se mu podařilo Albánii přiblížit k západnímu světu. O vstup do Evropské unie země stále usiluje, ačkoliv hlasy opozice, která tento krok odmítá, jsou stále silnější.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0917784236
Domácí

V Praze se demonstrovalo na podporu Izraele. Přišlo ale jen pár stovek lidí

GZJGEotXwAMI8gT
Zahraniční

Maďaři protestovali proti státní televizi. Dává prý slovo pouze Orbánově straně

GZEHHHmXQAADbwO
Zahraniční

V hlavním městě Pákistánu policie bojuje s demonstranty, na severu útočí islamisté

GZCShr4XYAAkS29
Zahraniční

Pákistán zavřel hlavní město a vypnul internet. Obává se nepokojů