pondělí 20. května 2024

Demonstraci proti změnám klimatu Greta Thunberg využila na podporu Palestiny

Akce, které se v Amsterdamu zúčastnily desítky tisíc lidí, měla upozornit na změny klimatu. Švédská aktivistka Greta Thunberg ji však využila k podpoře Palestiny.

profimedia-0821626159

Greta Thunberg na včerejší demonstraci.
Zdroj: Profimedia / IMAGO

  • Greta Thunberg na včerejší demonstraci.
  • Zdroj: Profimedia / IMAGO

Přestože švédská aktivistka Greta Thunberg patří léta k nejvýraznějším osobnostem, které poukazují na změnu klimatu, a kdysi dávno organizovala i školní stávky, které měly upozornit na tento problém, v současné době zaměřuje svou rétoriku jiným směrem. Nedělní demonstraci za řešení klimatických změn, která se uskutečnila v nizozemském hlavním městě Amsterdamu, Greta využila k prezentací svých názorů na současné dění na Blízkém východě. Na sobě měla typický šátel – palestinu a na pódium si poznala Palestince a Afgánku a společně s nimi obvinila Izrael z páchání genocidy.

Gretin projev přerušil jeden z jejích někdejších sympatizantů, kterému se politizace celé akce nelíbila. Vyzval přítomné, aby se zabývali změnou klimatu a neřešili izraelsko-palestinské vztahy. Není to však poprvé, co se Thunberg veřejně postavila za Palestinu. Před třemi týdny se na sociálních sítích objevila s transparentem na podporu Gazy, která je hlavním sídlem teroristické organizace Hamás a místem, kde nyní Izrael podniká pozemní vojenskou operaci.

Demonstrace proti změnám klimatu se v Holandsku konala deset dnů před parlamentními volbami. V těch bude vítězství obhajovat koalice sociální demokracie a strany Zelených, v jejímž čele stojí Frans Timmermans, přezdívaný otec Green Dealu. Volební průzkumy však této alianci příliš šancí nedávají.

Autor: Jan Skala

Související

14628757859_612d16917b_b
Zahraniční

Konec izraelské jednoty. Gantz dal Netanjahuovi ultimátum o konci války

GN1s004XAAAcEmr
Zahraniční

Klimatiční aktivisté přerušili provoz mnichovského letiště. Přilepili se k dráze

14278966046_89224e473a_b
Zahraniční

Nová nizozemská vláda vystrkuje růžky. Ještě nemá premiéra a už plánuje deportace

7026048141_6a4edd78c0_b
Zahraniční

Bude mít Nizozemsko konečně novou vládu? Wilders oznámil dohodu