pátek 18. října 2024

Dejte Ukrajině část svého HDP, vyzval estonský prezident evropské země

Nesmíme se chovat jako v dobách míru, tvrdí estonský prezident a bojuje za mnohem větší finanční podporu Ukrajiny ze strany evropských států. Pomoc Ameriky je stále značně nejistá.

52388448958_6a8ffc33bd_b

Estonský prezident Alar Karis hledí na východ s obavami.
Zdroj: Flickr

  • Estonský prezident Alar Karis hledí na východ s obavami.
  • Zdroj: Flickr

„Rusko se zmocní všeho, co zůstalo nehlídané, a proto nesmíme nic nechat bez dozoru,“ řekl v rozhovoru pro server Politico estonský prezident Alar Karis. Právě jeho zemi označují experti za další potenciální cíl ruského zájmu, pokud se Kremlu podaří porazit ukrajinskou armádu. Karis proto vyzývá k větší podpoře Kyjeva, a to ve chvíli, kdy není vůbec jisté, že Ukrajina dostane balík peněz od Spojených států, jenž je pro udržení země v chodu velice důležitý.

Estonský prezident proto vyzval všechny země Evropské unie, aby Ukrajině dali malou část svého HDP ve výši čtvrtiny procenta, čímž by se Ukrajina dokázal ubránit mnohem silnějšímu nepříteli. „Rusko se zdá být obrovské, je to jaderná velmoc s téměř 145 miliony obyvatel. To nás však nesmí ochromit. V EU žije třikrát více lidí a náš celkový HDP je asi desetkrát vyšší než ruský," uvedl Karis.

Sám podporuje větší soudržnost evropských států, větší integraci jednotlivých zemí v unii i NATO a razantní zvýšení výdajů na obranu. Poučená ze současného zdrženlivého postoje Spojených států by měla Evropa začít sama budovat vlastní armádu, protože pokud bude příštím americkým prezidentem Donald Trump, bude zájem Ameriky na evropských věcech ještě mnohem menší.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0712837827
Zahraniční

Začínají téct nervy. Kamala Harris mění rétoriku a útočí na Trumpa

Amazon
Ekonomika

Amazon sází na jadernou energii. Investuje miliardy do modulárních reaktorů

profimedia-0798841375
Zahraniční

Rutte udělal Zelenskému čáru přes rozpočet. Jeho „plán vítězství“ nepodpoří

Amsterdam
Zahraniční Klimatické změny

Evropa čelí krizi vody. Dvě třetiny vodních ploch jsou znečištěny