pondělí 1. července 2024

Definitivně rozhodnuto! Ukrajinec, který v Plzni skoro zabil dívku, bude sedět 19 let

Rozhodnutí o 19letém trestu je definitivní. Mladý Ukrajinec si musí odpykat brutální útok na 15letou dívku, kterou předtím znásilnil.

profimedia-0857722441

Viktor Veselovskyj před soudem.
Zdroj: Profimedia

  • Viktor Veselovskyj před soudem.
  • Zdroj: Profimedia

Devatenáctileté vězení potvrdil dnes Vrchní soud v Praze 19letému Ukrajinci Viktoru Veselovskymu za to, že se loni v Plzni po předchozím znásilnění pokusil zavraždit o čtyři roky mladší dívku. Vrchní soud tak uznal původní verdikt plzeňského krajského soudu, proti kterému se Veselovskyj odvolal. Obžalovanému se nelíbilo, že plzeňský soud řekl, že jednal s rozmyslem, na základě čehož vynesl vysoký trest.

Ukrajinec podle spisu vylákal dívku, s níž se znal, loni v srpnu na procházku, a když procházeli kolem řeky Úslavy v plzeňské části Lobzy, vytáhl z batohu lepicí pásku, igelitové pytle, nože a láhev se žíravinou. Dívku pak povalil na zem, svázal a donutil k orálnímu sexu. Poté vzal do ruky nůž, zeptal se jí, jestli chce zemřít rychle nebo pomalu, a bodl ji krku. Dávka neztratila duchapřítomnost a pouze tím, že předstírala smrt si zachránila život. Když se totiž cizinec domníval, že je mrtvá, polil její tělo savem, zabalil do pytle a hodil ze srázu do lesíka, kde pytel ještě zahrabal do listí.

Veselovskyj před soudem představil svou verzi příběhu, podle které jej nejprve napadla dívka, která ho urážela proto, že je Ukrajinec. Tomu však soud neuvěřil a přiklonil se k tomu, co uvedla napadená dívka, protože právě její výpověď přesně zapadala do dalších důkazů.

Verdikt je nyní pravomocný, včetně půlmilionového odškodné, které musí Veselovskyj poškozené zaplatit.

Autor: Jan Skala

Související

Praha_ČNB_5
Ekonomika

Česká národní banka omezí pobočky. Chce s klienty komunikovat elektronicky

20240625_015605 (1)
Domácí

Byt v Plzni zapálila elektrická jednokolka. Plameny šlehaly metry vysoko

justice
Krimi

Ani Ústavní soud se expolicisty, co zabil sousedku a znásilnil matku, nezastal

Noc s operou- Dracula
Divadlo

Plzeň uvede pod širým nebem muzikál i operu pro tisíce lidí