pátek 18. října 2024

Děčínská zoo málem slavila rekord

Jen 327 lidí dělilo Zoo Děčín od pokoření dosavadního rekordu návštěvnosti roku 2019.

Medvěd kamčatský ze Zoo Děčín.

Medvěd kamčatský ze Zoo Děčín.
Zdroj: Zoo Děčín

  • Medvěd kamčatský ze Zoo Děčín.
  • Zdroj: Zoo Děčín

V loňském roce se českým zoologickým zahradám nadmíru dařilo. Několik zahrad v čele se Zlínem, Jihlavou i Ostravou slavilo rekordní návštěvnost. Děčínské zahradě chybělo jen pár stovek lidí, aby byl pokořen rekord z roku 2019. Pouhých 327 osob. Zatím tedy rekordní počet 134 295 návštěvníků zůstává nepřekročen.

Vedení Zoo Děčín ale může být i tak spokojeno. Vyjma druhé nejlepší návštěvnosti se ji vloni podařilo zrekonstruovat druhou část venkovní expozice pavilonu opic. Makakové chocholatí a lemuři vari se tak dočkali důstojného zázemí ve stylu moderních zoologických zahrad. Na konci roku 2021 byla zahájena demolice starého šelmince a v roce 2022 na ní navázaly přípravné práce na stavbu nového pavilonu pro velké kočkovité šelmy. Ten bude dokončen během letošního roku.

Za odchov roku považujeme narození mláděte chápana středoamerického mexického. Tento ve volné přírodě kriticky ohrožený druh primáta chováme v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad, potažmo v celé Evropě, pouze my a Zoo Praha,“ uvedla mluvčí zoo Alena Houšková. Celkem se v Zoo Děčín za uplynulý rok narodilo přes 60 mláďat od kopytníků, přes želvy až po ptáky.

Návštěvnici musí počítat s vyšším vstupným. Oproti loňskému roku zoologická mírně zdražila, aby pokryla navýšení cen energií a potravin.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Zoo Děčín

Související

chobotnice
Zahraniční Fauna

Chobotnice v ohrožení. Vlády investují miliony do neudržitelného chovu

ovce
Domácí Fauna

Čeští veterináři hlásí 45 ohnisek katarální horečky ovcí

27466438332_28ea5e5e7a_b
Zahraniční Fauna

Ptačí chřipka zabila ve Vietnamu v zoo parcích desítky tygrů, několik lvů i pantera

vlaštovka
Domácí Příroda

Povodně ohrožují zvířata. Záchranné stanice jsou v pohotovosti