pondělí 16. září 2024

Dánsko zavádí rozpoznávání obličejů kvůli gangům ze Švédska

Po nárůstu násilných zločinů spojených s gangy ze sousedního Švédska se dánská vláda rozhodla zavést technologii rozpoznávání obličejů k potírání kriminality.

profimedia-0357940540 (1)

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Dánské úřady oznámily, že v boji proti násilí spojenému s gangy začnou využívat technologii rozpoznávání obličejů. Toto rozhodnutí padlo na pondělní schůzce mezi dánským ministrem spravedlnosti Peterem Hummelgaardem a národním policejním komisařem Thorkildem Fogdem. Technologie bude použita i pro přístup k šifrovaným zprávám.

Podle Hummelgaarda bude nutné změnit zákon, aby bylo možné technologii legálně nasadit. „Je to otázka technologií, digitálních nástrojů a dark webu. Máme k dispozici celou řadu technických prostředků,“ uvedl Fogde.

Dánská vláda tvrdě kritizuje organizované gangy, které najímají švédské teenagery k provádění vražd v Dánsku. Podle oficiálních statistik bylo od dubna zaznamenáno 25 případů, kdy mladí Švédové spáchali zločiny v Dánsku na objednávku.

Švédská policie zaznamenala rostoucí trend, kdy gangy využívají mladistvé pod 18 let, kteří se snadněji vyhýbají trestnímu stíhání. Jeden z hlavních gangů, Loyal to Familia, byl ve Švédsku zakázán v roce 2021, ale jeho členové nadále působí i v Dánsku.

Premiérka Mette Frederiksen označila tyto praktiky za „děsivý příklad cynického využívání švédských mladíků k páchání zločinů v Dánsku“ a zdůraznila, že Dánsko to nebude tolerovat. Násilí gangů zůstává v Dánsku menším problémem než ve Švédsku, kde je s gangy spojováno až 62 000 lidí. Dánské úřady evidují přes 1 200 osob napojených na organizovaný zločin.

Autor: Šimon Mitro

Související

data
Domácí AI

Největší technologický hub ve střední a východní Evropě bude stát ve Zbraslavi

Čeští fotbalisté do 21 let nestačili na Dány.
Fotbal Fotbalová reprezentace

Čeští mladíci mají po debaklu od Dánů k Euro daleko

police_police_car_patrol_car_patrol_state_authority_police_officers_germany-493057
Zahraniční

Německo i Francie hlásí další útoky. Hovoří se o exotických či afrických typech

Photo-by-Sandor-Csudai-is-licensed-under-licence-CC-BY-NC-ND-4.0
Zahraniční

Komisař přišel s plánem deportací. Migranti by měli směřovat do Rwandy