středa 3. července 2024

Další rána pro lázně. Ministerstvo chce zrušit úlevy od poplatků

Nemocní budou platit stejně jako turisté. Aspoň tak to vidí ministerstvo financí ve svém návrhu na úpravu lázeňských poplatků.

lázně

Stejně drahé pro všechny. Lázně od ministerstva mohou čekat políček
Zdroj: Flickr

  • Stejně drahé pro všechny. Lázně od ministerstva mohou čekat políček
  • Zdroj: Flickr

České lázně se dosud nevzpamatovaly z covidové pandemie, žilou jim pouští vysoká inflace a ministerstvo financí pro ně chystá další ránu, která by mohla vést k odlivu klientů. Na stole je totiž aktuální novela zákona o místních poplatcích, která by měla upravit výši poplatku za ubytování. V praxi by to znamenalo, že hosté, kteří se v lázních léčí ze svých chorob, by platili stejný poplatek jako turisté. Dosud od něj byli osvobození.

Důsledkem bude logické zdražení ubytování pro ty, kteří lázeňskou péči potřebují ze zdravotních důvodů. „Je nutné nezaměňovat léčící se nemocné s ostatními hosty lázní, a léčebné lázně s hotely v lázeňských městech. Wellness je něco zcela odlišného od léčebných pobytů, ostatně ani nepožívá ochrany nulové sazby DPH. Pacienti, jejichž pobyt hradí zdravotní pojištění, musí zůstat osvobození od poplatku za ubytování,“ řekl předseda výboru České unie cestovního ruchu Jakub Juračka. Podle něho jsou úpravy současných předpisů žádoucí, ovšem ne proto, aby zvedaly cenu ubytování, ale proto, aby vybrané peníze směřovaly na údržbu a rozvoj lázeňské infrastruktury.

Autor: Jan Skala

Související

Zbyněk Stanjura
Ekonomika

Vláda dokázala vybrat více na daních. Schodek rozpočtu je 178 miliard

profimedia-0883566006
Domácí

Dlouhodobá ochrana Ukrajinců prošla. Do práce už jich chodí 70 procent

C_frymburk-avond_1808
Domácí

Z jihočeského Frymburku jsou lázně. Tento status posvětilo ministerstvo

ČEZ
Ekonomika

Nejvýznamnějšími plátci daně byly loni ČEZ a Škoda Auto