pátek 18. října 2024

Další pokus o vypořádání se s migrací selhal. Římský soud bere běžence zpět

Itálie a Albánie si migranty přehazují jako horký brambor. Římský soud totiž rozhodl o jejich návratu zpět na Apeninský poloostrov.

GaLq_CHWkAA8bBw

Migranti z Bangladéše a Egypta se z Albánie vrací zpět do Itálie.
Zdroj: X

  • Migranti z Bangladéše a Egypta se z Albánie vrací zpět do Itálie.
  • Zdroj: X

Projektu na přesun nelegálních migrantů z italského území do Albánie, udělal čáru přes rozpočet římský soud. Ten nařídil skupinku 12 migrantů, které italská loď odvezla tento týden do albánského přístavu Shëngjin, vrátit zpět do Itálie. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že migranti údajně nepocházejí z bezpečných zemí, což je podmínka přijetí v Albánii. Původem jsou totiž tito běženci z Bangladéše a Egypta.

Do Albánie jich odcestovalo celkem 16. Čtyři z nich se však už vrátili dříve, když se prokázalo, že se jedná o nezletilé osoby. Italské úřady už rozhodnutí soudu podrobily tvrdé kritice.

Verdikt se opírá rozhodnutí Soudního dvora EU, který přezkoumával kauzu Krajského soudu v Brně a konstatoval, že bezpečná země je jen taková, ve které na žádné části jejího území nehrozí nebezpečí a takové Egypt ani Bangladéš nejsou. Zmínění migranti tak budou nyní čekat znovu na Apeninském poloostrově na azylové řízení.

Autor: Jan Skala

Související

GaFk6J6XMAAnK0A
Krimi

Vietnamská magnátka dostala doživotí. Šibenici však stejně neunikne

GaBArFnWkAALf1g
Zahraniční

Do Ugandy s běženci. Nizozemská vláda představila protiimigrační plán

profimedia-0921767124
Zahraniční

Itálie začala vozit migranty do Albánie. První loď už dorazila k jejím břehům

migranti
Zahraniční

Albánie odmítá migranty, výjimku má pouze Itálie