Další pohroma pro Island. Vybuchla sopka a láva se znovu valí na Grindavík

Další evakuaci obyvatel Grindavíku nařídily dnes islandské úřady. Důvod je pořád stejný, opět došlo v těsné blízkosti města k sopečné aktivitě.

profimedia-0877422417

Jihovýchod Islandu zase sužuje sopečná aktivita.
Zdroj: Profimedia

  • Jihovýchod Islandu zase sužuje sopečná aktivita.
  • Zdroj: Profimedia

Sopečná aktivita je pro obyvatele pětitisícového rybářského městečka Grindavík na jihozápadě Islandu, noční můrou. Od loňského podzimu totiž už poněkolikáté úřady nařídily evakuaci města, včetně světově proslulých geotermálních lázní Modrá laguna, kde ještě dnes dopoledne probíhat čilý ruch. K životu se totiž probudil i kráter Sundhnúk, který se ohlásil silnými otřesy půdy. Během odpoledne spustil na jednu stranu úchvatnou podívanou, kdy vystřeloval lávu několik desítek metrů vysoko, ale na stranu druhou připomněl, že období sopečného klidu na Islandu opravdu definitivně skončilo.

Od roku 2021 se jedná už o osmou erupci, přičemž seizmologové upozorňují na skutečnost, že do té doby byl v oblasti poloostrova Reykjanes několik století relativní klid. Nyní však odborníci upozorňují, že sopečná aktivita může ztrpčovat život tamním obyvatelům několik desítek či dokonce stovek let.

Obyvatelé Grindavíku nyní čekají, co se bude dít dál. Po předchozích erupcích v zimě a na jaře město chrání protilávové zábrany, které mají ochránit jak majetek obyvatel, tak důležitou geotermální elektrárnu Svartsengi.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0912513618
Zahraniční

Na Floridu a Georgii udeřil hurikán Helene. Tamní úřady hlásí první oběti

GX-LPoBaEAATNDZ
Zahraniční

Na Islandu se překvapivě objevil lední medvěd. Tamní policie ho zastřelila

GXl3cGHXAAEH7Pj
Domácí

Ostrava zažívá pohromu. Po protržení hráze hasiči evakuovali už desítky lidí

GXfjkLHXYAAUfK1
Domácí

Opava zaplavila největší sídliště. Krnov a Český Těšín evakuují obyvatele