čtvrtek 19. září 2024

Další odkrytá hrobka v Egyptě. Objevili ji Češi

Čeští egyptologové z Karlovy univerzity mají na svém kontě další významný objev. V egyptském Abúsíru nalezli hrobku královského písaře z poloviny prvního století před Kristem.

Djehutyemhat_Fig3-1024x682

Češi v Egyptě objevili šachtovou hrobku.
Zdroj: Petr Košárek/Český egyptologický ústav FF UK

  • Češi v Egyptě objevili šachtovou hrobku.
  • Zdroj: Petr Košárek/Český egyptologický ústav FF UK

Šachtová hrobka se nachází v oblasti pohřebiště vysokých hodnostářů a vojenských velitelů z 26. a 27. dynastie. Zachovala se z ní pouze hlavní šachta, která je hluboká asi 14 metrů, na jejímž dně je pohřební komora postavená z vápencových bloků velká něco málo přes osm metrů čtverečních. „Jde o bohatě zdobenou šachtovou hrobku střední velikosti, jejíž majitel, jistý Džehutiemhat, zastával úřad královského písaře,“ upřesňuje nález Ladislav Bareš, který dlouhodobě koordinuje výzkum abúsírských šachtových hrobek.

Uvnitř pohřební komory je kamenný sarkofág, který stejně jako okolní zdi zdobí posvátné texty a scény. Převažují úryvky pojednávající o hadech z takzvaných Textů Pyramid.  Ty se prý dají vyložit dvěma způsoby, hadi totiž v náboženských textech představovali potenciální nebezpečí, ale mohli také sloužit jako mocní ochránci zemřelého a jeho mumie. Na dně vnitřní stěny vany sarkofágu je zase vyobrazená bohyně. „ Jde konkrétně o Bohyni Západu, ta zastupuje ochránkyni, průvodkyni a symbolickou matku zesnulého,” vysvětluje Jiří Janák, který analyzuje a interpretuje náboženské a magické texty.  Hrobka byla jinak téměř prázdná, asi v pátém století našeho letopočtu ji totiž vykradli.

Z antropologické analýzy kosterních pozůstatků se podařilo zjistit, že Džehutiemhat zemřel v poměrně mladém věku kolem 25 let. Trpěl totiž silnou osteoporózou, což byl nejspíš následek jeho sedavého zaměstnání. 

Šachtové hrobky jsou typické pro období Pozdní doby Starověkého Egypta a vznikaly hlavně jako pokus tehdejších elit o renesanci v pohřbívání. 

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: www.ff.cuni.cz

Související

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

profimedia-0900158095
Zahraniční

Mírová dohoda padla. Navrhované kompromisy nepřijal Izrael ani Hamás

strom-energie-co2-sonnenuntergang
Ekonomika

Egypt razantně zvyšuje cenu elektřiny. Mohou za to končící dotace

GVZjGHfWYAAJ39I
Zahraniční

Přece jen nějaký pokrok. Izrael podpořil americký mírový plán