pondělí 8. července 2024

Další oběti tornáda. Iowu zasáhla masivní bouře

Středozápad USA zasáhla tornáda. Je hlášeno několik obětí na životech.

profimedia-0875274816

Tornády zdevastované město Greenfield v Iowě. (21. 5. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Tornády zdevastované město Greenfield v Iowě. (21. 5. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Silné bouře, které se v úterý přehnaly přes středozápad USA, přinesly tornáda, která zničila město Greenfield v Iowě. Tornádo si vyžádalo několik životů a zanechalo za sebou zdevastovanou krajinu plnou rozbitých domů, zničených aut a rozházených trosek. V Nebrasce bouře přinesla přívalové deště, silný vítr a krupobití.

Během tiskové konference mluvčí Iowské státní policie Alex Dinkla potvrdil, že tornádo zasáhlo město Greenfield, kde žije zhruba dva tisíce obyvatel, a způsobilo smrt několika lidí. Přesný počet obětí zatím není znám, ale do nemocnic bylo převezeno nejméně tucet zraněných. Dinkla zdůraznil, že probíhají důkladné pátrací akce, aby se zajistilo, že nikdo nezůstane pod troskami.

Části Greenfieldu jsou po bouři k nepoznání. Zbytky rozbitých domů, větví, částí aut a jiných trosek pokrývají místa, kde dříve stály domy. Lidé se snaží zachránit, co mohou, z trosek a z poškozených domů. Ve městě byl zaveden zákaz vycházení, aby se zabránilo dalším neštěstím a usnadnily se záchranné akce.

Nemocnice Adair County Health System v Greenfieldu byla také poškozena, ačkoli detaily o rozsahu škod nejsou k dispozici. Tornáda způsobila škody i na větrných turbínách v jihozápadní Iowě, kde některé z nich vzplály a hořely ještě několik hodin po bouři. V Iowě bylo po tornádech na 34 tisíc domácností bez proudu. Tisíce lidí hlásilo výpadek také ve státech Wisconsin a Illinois.

Autor: Šimon Mitro

Související

Petr Pavel
Domácí

Pavel s ministry míří na slavnost NATO. Bude hostem i večeře u Bidena

GR4LmL9awAAVMNA
Zahraniční

Texas vyhlásil stav katastrofy. Míří k němu hurikán, který pustošil Karibik

hraní videoher
Ostatní Videohry

Videohry stále baví teenagery. Hraje je 85 procent dospívajících

swedish-and-finnish-troops-familiarizing-themselves-cb71a7-1024
Zahraniční

Finsko se stává horkou půdou. Rusko chce reagovat na přítomnost Američanů