sobota 5. října 2024

Další dvě ohniska ptačí chřipky jsou potvrzená na Klatovsku

Zatímco hasiči a Státní veterinární správa dohlížejí na likvidaci chovu v Myslívi na Klatovsku, potvrdilo se další ohnisko jen 5,5 kilometru vzdušnou čarou odtamtud, ve vesnici Zborovy.

461924717_10224745311330402_5446374406268170951_n

V Myslívi pomáhají i profesionální hasiči.
Zdroj: HZS Plzeňského kraje

  • V Myslívi pomáhají i profesionální hasiči.
  • Zdroj: HZS Plzeňského kraje

Hasiči od rána pomáhají v chovu drůbeže v Myslívi na Klatovsku, kde je nutné vybít 27 tisíc kachen, bažantů, orebic či divokých kachen. "Zajišťujeme v vystrojování pracovníků, kteří se budou podílet na řešení situace spojené s výskytem ptačí chřipky, dále připravujeme stanoviště pro dekontaminaci osob a techniky," přiblížil mluvčí hasičů Petr Poncar.

Kolem ohniska je tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. V těchto pásmech platí mimořádná veterinární opatření, která mimo jiné omezují přesuny drůbeže, nebo zakazují pořádání hromadných akcí, jako jsou burzy či výstavy ptactva. Jedná se o druhé ohnisko ptačí chřipky v komerčním chovu v současné vlně ptačí chřipky. 

Další ohnisko zjistili veterináři v malochovu slepic ve Zborovech. "Chovatel informoval krajskou veterinární správu o úhynu pěti slepic z celkem 16 kusů. Veterinární inspektoři na místě odebrali vzorky a zaslali je na vyšetření do Státního veterinárního ústavu, který posléze potvrdilo ptačí chřipku. Zbývající drůbež v chovu byla již utracená," popsal mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček s tím, že se nejedná o komerční chov, a tak se nemusí vytyčit uzavřená pásma. Státní veterinární správa eviduje čtyři ohniska ptačí chřipky, dvě jsou v komerčních chovech a dvě v malochovech drůbeže.

Související

27466438332_28ea5e5e7a_b
Zahraniční Fauna

Ptačí chřipka zabila ve Vietnamu v zoo parcích desítky tygrů, několik lvů i pantera

ptačí chřipka
Zahraniční Ptačí chřipka

USA hlásí první případ ptačí chřipky u člověka bez kontaktu se zvířaty

slepice
Domácí Ptačí chřipka

Ptačí chřipka je po pěti měsících znovu v Česku

ptačí chřipka
Zahraniční Ptačí chřipka

Nový projekt urychlí vývoj vakcín proti ptačí chřipce