pátek 25. října 2024

Dálniční známka se prodává s přirážkou za sázení stromů nebo za údržbu e-shopu

Pouze u oficiálních prodejců se doporučuje pořídit si dálniční známku. Řada jiných totiž kouzlí s přirážkami a chce třeba peníze na sázení stromů nebo za to, že mají zákaznický servis v němčině.

highway-3392100_1280

Překupníci vydělávají na dálničních známkách
Zdroj: pixabay.com

  • Překupníci vydělávají na dálničních známkách
  • Zdroj: pixabay.com

Desetidenní známka v hodnotě 330 korun za 930, nebo 30denní, která běžně stojí 440 korun za neskutečných 1 320 korun. Na webu e-vignette.cz si účtují obří přirážky. "Celkové náklady na každou digitální dálniční známku zahrnují povinné náklady na dálniční známku, náš servisní poplatek a DPH," vysvětluje prodejce na svém webu.

Webový digitale-vignette-online.cz si za známky účtuje navíc 177 až 204 korun. Jedná se prý o poplatek za služby. Mezi ně prý patří třeba německý a anglický zákaznický servis sedm dní v týdnu nebo naprogramování a údržba e-shopu.

Prodejce czdalnice.cz si přiráží od sto do 150 korun. Prý za to sází stromky. "Buďte klimaticky aktivní a kupte dálniční známku u nás a přispějte k zalesňování naší planety. Známka od czdalnic je tou správnou eko volbou. Manipulační poplatek na zasazení stromu se odvíjí od typu dálniční známky," stojí na webu.

Na benzinkách na hranicích si účtují zase 30 korun k ceně.

Jak tedy nezaplatit za dálniční známku ani o korunu víc, než je nutné? Stačí si ji pořídit přes oficiální stránky www.edalnice.cz nebo v pobočkách České pošty či u čerpacích stanic EuroOil.

Česká obchodní inspekce nyní na popud ministerstva dopravy prověřuje neautorizované přeprodejce dálničních známek. Zaměřuje se především na správnost a úplnost informací o ceně známky. Kupující totiž musí znát od samého začátku celkovou částku, kterou zaplatí, i hodnotu jednotlivých položek, z nichž se cena skládá.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

dálnice
Domácí

O kolik od ledna zdraží dálniční známky?

dálnice
Zahraniční Slovensko

Slovensko zavádí jednodenní dálniční známku

Slovenská dálnice D1.
Domácí

Odkazy na nákup dálničních známek do okolních zemí nabízí web eDalnice

Elektronická dálniční známka
Domácí

Jednodenní dálniční známka platí jen do půlnoci