Dabéři videoher stávkují. Obávají se umělé inteligence

Dabéři postav ve videohrách oznámili stávku po neúspěšných jednáních s hlavními herními studii ohledně ochrany před umělou inteligencí.

profimedia-0892813336

Dabéři a performeři ve videohrách budou od pátku stávkovat kvůli obavám z AI.
Zdroj: Profimedia

  • Dabéři a performeři ve videohrách budou od pátku stávkovat kvůli obavám z AI.
  • Zdroj: Profimedia

Dabéři postav ve videohrách oznámili na pátek stávku. Jde o jejich druhou stávku pod hlavičkou odborů SAG-AFTRA. Po téměř dvou letech jednání s herními giganty jako Activision, Warner Bros. a Walt Disney Co. se strany nedohodly na nové smlouvě pro interaktivní média.

Vyjednavači SAG-AFTRA uvedli, že ačkoli bylo dosaženo pokroku v otázkách platů a bezpečnosti práce, obě strany se neshodly na regulaci generativní umělé inteligence. Podle SAG-AFTRA herní společnosti mohou bez dostatečných ochran využívat AI k replikaci hlasů herců nebo k vytvoření jejich digitálních podob bez souhlasu nebo spravedlivé kompenzace.

Stávka je naše poslední možnost. Dali jsme tomuto procesu tolik času, kolik jsme mohli,“ řekl Ray Rodriguez, hlavní vyjednavač SAG-AFTRA. Společnosti podle něj ne vždy považují všechny dabéry a performery za osoby chráněné kolektivní smlouvou, což znamená, že některé fyzické výkony jsou označovány jako „data“.

Mluvčí herních producentů Audrey Cooling oponuje tím, že herní společnosti nabídly „významné AI ochrany“, ale odbory to považují za nedostatečné. Ochranu před AI však společnosti nabídly jen dabérům, ti kteří provádějí kaskadérské, taneční a další fyzické úkony, podle kterých se následně modelují postavy a scény ve hrách, ochrany nedosáhli.

Minulý rok členové SAG-AFTRA hlasovali pro stávku kvůli obavám z používání AI ve filmovém a televizním průmyslu, což vedlo k čtyřměsíční stávce.

Autor: Šimon Mitro

Související

kyberbezpečnost
Krimi AI

Roste počet kyberútoků. Jsou sofistikovanější díky AI

Kalifornský guvernér Gavin Newsom
Zahraniční AI

Kalifornský guvernér vetoval průlomový zákon o umělé inteligenci

AI
Zahraniční AI

Evropská komise připravuje kodex pro umělou inteligenci

GYT4TmkWkAARiWM
Ekonomika

Napětí ve Volkswagenu se stupňuje. Zaměstnanci i odbory hrozí stávkami