pondělí 16. září 2024

Čtyři tisíce let starý kámen využijí archeologové jako mapu k pokladu

Nejstarší evropská mapa vyobrazená na kameni poslouží archeologům jako „mapa k pokladu“.

Saint-Belec, nejstarší evropská mapa.

Deska Saint-Bélec, nejstarší evropská mapa.
Zdroj: Denis Glicksman, Inrap

  • Deska Saint-Bélec, nejstarší evropská mapa.
  • Zdroj: Denis Glicksman, Inrap

Kámen s tajemnými značkami starý téměř čtyři tisíce let je nyní archeology označován jako „mapa k pokladu“. Používají ho k hledání starověkých lokalit v severozápadní Francii. Kamenná deska Saint-Bélec byla nalezena poblíž hrobky a v roce 2021 jí vědci prohlásili za nejstarší známou mapu v Evropě. Od té doby pracují na rozluštění jejích rytin. „Použití mapy k pokusu najít archeologické lokality je novátorské. Nikdy jsme takto nepracovali,“ Yvan Pailler, profesor na bretaňské univerzitě UBO.

Starověké lokality jsou obvykle odhaleny sofistikovaným radarovým vybavením, leteckými záběry nebo náhodou při kopání základů nových budov. Starověká mapa podle vědců vyobrazuje oblast přibližně 30 na 21 kilometrů.

Kámen byl nalezen v roce 1900 spolu s rozbitou keramickou nádobou charakteristickou pro keramiku rané doby bronzové. Tehdy však místní historik, který kámen našel, nerozuměl jeho významu. Od roku 1924 byl kámen uložen v muzejní sbírce. Následně byl kámen v roce 2014 „znovuobjeven“ právě Yvanem Paillerem a jeho kolegou Clementem Nicolasem.

Pár vyrytých symbolů dávalo smysl hned,“ řekl Pailler. V hrubých výstupech a liniích na kameni jsou podle Paillera vyobrazeny řeky a hory v oblasti Roudouallec, což je část oblasti Bretaně asi 500 kilometrů západně od Paříže. Vědci kámen naskenovali a porovnali jej s aktuálními mapami, kde našli přibližně 80procentní shodu. „Stále musíme identifikovat všechny geometrické symboly a legendu, která s nimi souvisí," uvedl Nicolas.

Kámen je posetý malými důlky, které vědci považují za ukazatele pohřebních mohyl, obydlí nebo geologických nalezišť. Zjištění jejich významu by mohlo vést k novým objevům.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CBS News

Související

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

459306073_122120313242387623_9214592544989802291_n
Zahraniční

V Německu chalífát, ve Francii intifáda. Pařížského imáma prošetřuje policie

Michel Barnier
Zahraniční

Francie má nového premiéra. Macron vsadil na Barniera

46823998804_7a25357278_b
Zahraniční

Bývalý francouzský premiér se vrací do politiky. A chce hned Macronovo místo