neděle 8. září 2024

Čtvrtina řidičů elektrokoloběžek přiznává, že občas řídí pod vlivem

Více než čtvrtina uživatelů elektrokoloběžek v Česku přiznává, že občas řídí pod vlivem alkoholu, ukázal mezinárodní průzkum Centra dopravního průzkumu.

elektrokoloběžka

Ilustrační foto.
Zdroj: StockVault

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: StockVault

Tento alarmující trend se dotýká 28 procent respondentů, kteří se podíleli na průzkumu Centra dopravního průzkumu. To je více než evropský průměr (20,8 %). Výzkumníci dále zjistili, že téměř u poloviny (46,5 %) dopravních nehoda na elektrokoloběžkách v loňském roce byl zaznamenán u viníků alkohol nebo byla odmítnuta dechoví zkouška.

To znamená, že z 354 zraněných osob na elektrokoloběžkách bylo 288 považováno za viníky dopravních incidentů, přičemž u 134 z nich byla zjištěna přítomnost alkoholu nad 1,5 promile. Situace vyvolává vážné obavy o bezpečnost na silnicích.

Legislativa považuje řidiče elektrokoloběžek za uživatele nemotorových vozidel a i pro ně platí nulová tolerance alkoholu. Za loňský rok eviduje Policie ČR celkem 421 dopravních nehod s účastí elektrokoloběžek, při nichž došlo ke třem úmrtím, 24 těžkým zraněním a 327 lehkým zraněním. „Při hloubkové analýze dopravních nehod jsme identifikovali, že alkohol přispívá ke vzniku těchto incidentů až u sedmi procent případů. Hlavními příčinami jsou nepozornost, nesprávné vyhodnocení situace a vysoká rychlost jízdy,“ komentuje Kateřina Bucsuházy z oblasti Hloubkové analýzy dopravních nehod.

Autor: Šimon Mitro

Související

líčení
Domácí Ženy

Celkem 77 procent Češek se snaží být vždy upravené

nehoda
Domácí

Za posledních 14 let došlo ke čtvrt milionu nehod nákladních vozidel

těžba
Domácí

Těžký průmysl je klíčový pro Moravskoslezský kraj, říká většina jeho obyvatel

TikTok
Zahraniční Sociální sítě

TikTok používají dvacátníci jako hlavní zdroj zpráv a dění v politice