pondělí 16. září 2024

Čtvrtina Čechů je závislá na tabáku

Různé druhy tabákových výrobků kouří 24,4 procent Čechů. Mladé nejvíce lákají alternativy.

kouření

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Ryutaro Tsukata

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Ryutaro Tsukata

Z šetření o užívání tabáku a alkoholu v rámci České republiky (NAUTA), které každoročně uveřejňuje Státní zdravotní ústav, vyplynulo, že v české populaci je jedna čtvrtina kuřáků. „Ačkoli se podíl kuřáků v populaci postupně snižuje, celkové chování Čechů se ohledně tabáku a alkoholu celé roky opravdu významným způsobem nelepší. Zároveň se opakuje zjištění, že pití alkoholu má silný vztah ke kouření tabáku,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Konkrétně denně kouří 20,6 procent mužů a 12 procent žen starších 15 let a denně či obden pije pravidelně alkohol 15,9 procent Čechů starších 15 let. „Zdravotní rizika užívání tabáku a alkoholu se přitom v organismu násobí. To celé má samozřejmě negativní zdravotní, sociální i ekonomické dopady a jako ministr zdravotnictví i jako lékař vnímám, že tlak na snížení těchto škod vyžaduje soustavnou práci především v oblasti prevence a zvyšování informovanosti každého člověka o tom, jak zásadně si může poškodit zdraví,“ doplnil Válek.

Češi kouří převážně klasické cigarety. Nejčastěji ti, kteří kouří denně, vykouří 15 až 24 cigaret za den. Muži v celkovém průměru vykouří přibližně o tři cigarety denně více než ženy. V populaci roste podíl těch, kteří kouří elektronické cigarety. Meziročně se jejich podíl zvýšil o tři procenta na 10,2 procent. Největší podíl uživatelů byl zjištěn ve věkové kategorii 15 až 24 let (24,9 %), což představuje v porovnání s předchozími lety více než dvojnásobný nárůst.

V posledním roce abstinovalo celkem 11,7 procent Čechů. Celoživotní abstinenci uvádí 3,7 procent dotázaných. Muži preferují z alkoholových nápojů pivo, 46,8 procent z nich pije pivo týdně nebo častěji. Preferovaným nápojem žen je víno, pravidelně týdně a častěji ho konzumuje 24,1 procent dotázaných žen. „Alkohol je po kouření označován odborníky jako druhý nejvýznamnější rizikový faktor pro vznik rakoviny,“ řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZČR, NAUTA

Související

tilt-ash-ashtray-smoking-cigarettes-wallpaper-preview
Ekonomika

Slovensko zdraží cigarety i slazené nápoje. Získá stovky milionů eur ročně

nemocnice
Domácí

Lékaři hrozí hromadnými výpověďmi kvůli přesčasům

jimi-hendrix-2265370_1280
Hudba

Den, kdy Hendrix vystoupil naposledy. Do konce života mu tehdy zbývalo 12 dnů

Švédské město Uppsala má nejčistší vzduch v Evropě.
Zahraniční Zajímavosti

Švédská města mají nejčistší vzduch v Evropě