pondělí 8. července 2024

Čtvrtfinále odstartují Němci se Španěly, následovat bude Ronaldo vs Mbappé

Z finálové osmičky poměří své síly jako první pořadatel s dosud neporaženým Španělskem. Od 21 hodin budou diváci sledovat reprízu finále z Paříže.

ronaldo.jpg

Cristiano Ronaldo stále čeká na první trefu na EURO 2024.
Zdroj: profimedia

  • Cristiano Ronaldo stále čeká na první trefu na EURO 2024.
  • Zdroj: profimedia

Počet soupeřících týmu se ztenčil na pouhých osm. Slabšího soupeře už budete hledat jen těžko. Hned na úvod čtvrtfinále nám ale bude nabídnuta snad ta největší podívaná. Proti sobě se totiž utkají dva historicky nejlepší týmy evropských šampionátů, Španělsko a Německo. Oba mají na svém kontě tři tituly. Šanci na to osamostatnit se na špici výherců EURO ziskem čtvrtého zlata, bude mít po dnešku jen jeden z nich. Cesta ale bude ještě dlouhá a trnitá.

První překážkou bude výherce klání mezi Portugalskem a Francií. Když se tito dva fotbaloví velikáni střetli naposledy, byla z toho remíza 2:2, přičemž tři ze čtyř gólů padly z penalt. Za Portugalsko tehdy obě proměnil Cristiano Ronaldo. Ten měl v pondělí šanci připsat si do svých statistik další proměněný pokutový kop, Oblak ho však vychytal. Slovinský gólman už nebyl tolik úspěšný v penaltovém rozstřelu, tam už Ronaldo nezaváhal. I když by někteří mohli namítat, že s takovou ofenzivní silou, kterou svěřenci Roberta Martíneze disponují, by mohli skórovat častěji, Francouzi jsou těmi, co zůstávají za očekáváním. Těm se ze hry na letošním turnaji v podstatě nepovedlo vstřelit gól ze hry. Během čtyř odehraných zápasů dali gól jen třikrát. Jednou skóroval Mbappé z penalty, zbylé dva góly byly vlastní.

I s jednou vstřelenou brankou vede Mbappé v porovnání s portugalskou hvězdou v počtu vstřelených gólu na tomto turnaji. Pětinásobný vítěz zlatého míče přeci jen vede v jedné statistice, líbivá ale zrovna moc není. Stal se totiž hráčem s největším součinitelem pravděpodobnosti na vstřelení gólu, aniž by skóroval. V žebříčku ho na první místo pomohla vyšvihnout neproměněná penalta. Jednu věc ale Ronaldovi odepřít nemůžete. A to, že se nikdy nevzdá. Pokud do čtvrtfinálového souboje nastoupí, nechá na hřišti vše, co má.

Španělsko – Německo, 18:00, MHP Arena, Stuttgart

Portugalsko – Francie, 21:00, Volksparkstadion, Hamburg

Autor: Ondřej Sutnar

Související

Milan_Kundera
Ostatní literatura

Rok po Kunderově smrti vyšla jeho Totožnost poprvé v češtině. Pokřtí ji v září

profimedia-0888125447
Zahraniční

Francie má za sebou drsnou noc. Přiznivci vítězné levice se střetli s policií

44445376005_91be9effb5_o
Zahraniční

Francouzský premiér rezignoval. Očekává se bouřlivá noc, obchody zakryly výlohy

profimedia-0888037069
Zahraniční

Levicový šok ve Francii. Volby vyhrála koalice socialistů, komunistů a zelených