středa 18. září 2024

Cruise vyrazil na další nesplnitelnou misi. Tentokrát mu jeden film pro záchranu světa nestačí

Nová Mission Impossible je rozdělená na dvě části a záporákem je všemocná umělá inteligence. Předešlé dva díly byly po stránce příběhu i akce lepší. Stále jde však o nadprůměrný akčňák, který strčí do kapsy většinu konkurence.

Tom Cruise ve filmu Mission: Impossible Odplata - První část

Tom Cruise ve filmu Mission: Impossible Odplata - První část
Zdroj: Paramount Pictures

  • Tom Cruise ve filmu Mission: Impossible Odplata - První část
  • Zdroj: Paramount Pictures

Velikán akčního žánru je zpět. Tom Cruise je zřejmě poslední opravdovou akční hvězdou. I přesto, že je mu šedesát let, tak stále jde naplno do akčních scén, nebojí se skočit ze srázu na motorce a běhá čtvrtinu stopáže jako za mlada. Po loňském velehitu Top Gun: Maverick se Cruise vrací jako agent Ethan Hunt v další nesplnitelné misi. Oproti předešlým dvěma dílům jde ovšem o slabší zážitek.

Příběhy Mission Impossible mívají trhliny, logické lapsy a neskutečné zvraty, ale aktuální sedmý díl, jenž je pouze první částí většího příběhu, jich má až příliš. Záporák v podobě vševědoucí umělé inteligence je v současné době skvělý nápad, ale jeho provedení připomíná filmy před dvaceti lety. Samozřejmě už jen to, že jeden všemocný stroj, který dokáže v podstatě cokoliv a předpovídá všechny možné scénáře událostí, nedokáže zastavit jednoho Cruise, je na pováženou. Scenáristické kličky a zvraty jasně dávají najevo, že tady se nikdo nesnažil o vykreslení reálné hrozby, která by mohla v blízké budoucnosti zasáhnout náš svět.

Digitálnímu záporákovi pomáhá z neznámých důvodů, které se divák snad dozví v červnu příštího roku ve druhé části s názvem Mission: Impossible Odplata - Druhá část, tajuplný Gabriel s tváří Esaie Moralese. Bohužel po předešlém nabušeném Henry Cavillovi je Morales slabý odvar, který v akčních scénách jeden na jednoho nedokáže vyniknout a vzbudit emoce.

Devízou sedmé Mission Impossible, stejně jako u předešlých dílů, jsou brilantní akční scény, které jsou tentokrát ještě mnohem delší, a to díky nabobtnalé stopáži 164 minut. Honička v Římě, skok na motorce, pouštní přestřelka, letištní naháněčka i finální sekvence ve vlaku jsou výborně zpracované, velkolepé a přehledné. Díky změně lokací i stylu akce se divák po celou stopáž nenudí a s napětím sleduje, zda Cruise opět zachrání svět.

To se však divák nedozví. Po desátém Rychle a zběsile a druhém animovaném Spider-Manovi je Odplata další snímek rozseknutý vedví. Na rozdíl od posledního Rychle a zběsile má Mission Impossible jakýs takýs konec. Ovšem pachuť, že na velké finále a snad i lepší scenáristické linky bude muset divák čekat rok, po projekci přetrvává.

Naštěstí však nejde o nastavovanou kaši. Při tomto pojetí příběhu a dlouhatánských akčních scénách by bylo nemožné natočit Odplatu tak, aby celý příběh neměl pět hodin. Nezbývá než doufat, že to roční čekání bude stát za to a že si Cruise nevybere v celkovém pohledu na sedmý a osmý díl svou slabší chvilku. Kaskadérské kousky nemůže tento akční hrdina dělat donekonečna. Zatím ale pořád baví.

Hodnocení: 75 %

Autor: Šimon Mitro

Související

Záběr z filmu Amerikánka
Film a TV Kino

Září v kinech: Návrat Beetlejuice a očekávaná Amerikánka

Záběr z filmu Amerikánka
Film a TV Festival

Filmová Amerikánka oslní na dětském festivalu v Karlových Varech

Vizuál k 37. ročníku Finále Plzeň
Film a TV Festival

Finále Plzeň zahájí očekávaný Rok vdovy. V porotě usedne držitel Oscara

Joker: Folie à Deux
Film a TV Kino

Druhou sezónu Tady Vary zahájí Joker