úterý 14. května 2024

Covid, chřipka, nachlazení. Ke klasickým nemocem se přidává i černý kašel

Chladné počasí s sebou jako každý rok přináší řadu respiračních onemocnění. Na východě Čech a na Moravě se ale čísla už pomalu blíží hranici epidemie.

pexels-photo-6135073

Nemocných v České republice přibývá.
Zdroj: Pexels

  • Nemocných v České republice přibývá.
  • Zdroj: Pexels

S razantním nástupem zimy se o slovo přihlásily také respirační onemocnění, které nyní postupují celou Českou republikou. Ke covidu, který v těchto dnech nejvíce úřaduje v Olomouckém kraji, chřipce a běžnému nachlazení, se podle hygieniků nyní přidává také černý kašel. Ten propukl na Vysočině, kde se do konce listopadu objevilo 49 případů tohoto onemocnění. Podle hygieniků je černý kašel vysoce nakažlivé onemocnění, které se přenáší kapénkovou infekcí ve skupinách lidí nebo v rodinách.

Z ostatních nemocí je v těchto dnech nejvíce rozšířené běžné nachlazení, tedy akutní respirační onemocnění. V Olomouckém kraji hygienici evidují 1475 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Zejména na Prostějovsku se už čísla pomalu blíží dvoutisícové hranici epidemie, když je hlášeno 1824 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Ke stejné metě směřuje také Královéhradecký kraj, kde hygienici na stejný počet obyvatel registrují 1632 nemocných. Nejvyšší nemocnost je ale hlášena z Opavy, kde se na 100 tisíc obyvatel vyskytuje 1929 nemocných, čili se dá říci, že Opava je už na prahu epidemie.

Nejvíce nemocných se vyskytuje ve věkové kategorii od 15 do 24 let. Nejméně naopak mezi dětmi do pěti let.

Autor: Jan Skala

Související

kašel
Domácí Zdraví

Černým kašlem se letos nakazilo 13,5 tisíc lidí. Pět lidí zemřelo

kašel
Domácí Zdraví

Nemocných s černým kašlem přibylo méně

c04721b2-bacb-4dd4-a7dd-2b11ff9e8bd0
Domácí

Praha si posvítí na zahrádky. Jejich nekontrolovatelný rozpuk je minulostí

Bakterie Bordetella pertussis způsobující černý kašel.
Domácí Zdraví

Nejvíce případů černého kašle za týden. Přibylo 1604 nakažených