Country přišlo o svou ikonu. Zemřel zpěvák a herec Kris Kristofferson

Přestože se měl Kris Kristofferson stát vysokým armádním důstojníkem jako jeho otec, osud rozhodl jinak. Zemřel jako dlouholetá hvězda country i jako známý herec.

2018_Kris_Kristofferson_-_by_2eight_-_DSC5043

Kris Kristofferson na sklonku své kariéry.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Kris Kristofferson na sklonku své kariéry.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Ve věku 88 let zemřel americký zpěvák a herec Kris Kristofferson, který dlouhá léta patřil mezi nejvýraznější umělce ve stylu country. Přesnou příčinu smrti rodina, která smutnou událost oznámila, neuvedla. Umělec však poslední roky trpěl nejrůznějšími neduhy, včetně velkých výpadků paměti. Podle jeho nejbližších, zemřel ve svém domě na tichomořském ostrově Maui, který patří pod americký stát Havaj.

Kristofferson, který pocházel z vojenské rodiny, měl rovněž už od dětství naplánovanou kariéru v armádě. Ovšem už během studií začal psát vlastní skladby a ačkoliv trvalo delší dobu než se mu v uměleckém ranku začalo dařit, seznámení s Johnnym Cashem v roce 1965, pro něho znamenalo zlom a hned s první deskou „Kristofferson“ z roku 1970 dosáhl velkého úspěchu. Za svůj život pak natočil dalších 21 alb, kdy řadu jeho hitů přezpívali do češtiny tuzemští umělci, například Pavel Bobek, Michal Tučný či Wabi Daněk.

Kristofferson se stal i úspěšným filmovým hercem. Mezi jeho nejznámější filmy patří Convoy (1978) nebo akční série o lovci upírů s Wesley Snipsem, Blade (1998), Blade II (2002) a Blade: Trinity (2005).

Autor: Jan Skala

Související

GZEHHHmXQAADbwO
Zahraniční

V hlavním městě Pákistánu policie bojuje s demonstranty, na severu útočí islamisté

MV5BOTY5NTEyMjktZmQ1NS00NmQwLWIxYWMtYTlmZWMyNTI3NGY5XkEyXkFqcGc@._V1_
Film a TV

Seržant Taggert z Policajt v Beverly Hills prohrál boj s rakovinou. Bylo mu 76 let

poke
Světové dny Jídlo

Den poke

3861152799_68da22d67e_c
Domácí

Česká republika vymírá. Počtu obyvatel už nepomáhá ani migrace