středa 9. října 2024

Co stojí za skladbami Karla Gotta? To prozradí nová kniha jeho tajemníka

Nová kniha se zaměřuje na konkrétní písně Karla Gotta. Čtenář se dozví, co stálo za jejich vznikem.

K_Gott_Praha_2015_(3)

Karel Gott byl nejpopulárnější český zpěvák všech dob.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Karel Gott byl nejpopulárnější český zpěvák všech dob.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Příběhy skryté za písněmi KG, tak se jmenuje nová kniha autorů Michaely Remešové a Jana Adama, která si dala za úkol zmapovat skladby nejpopulárnějšího českého zpěváka všech dob. Neobsáhla samozřejmě celý repertoár, protože Gott za svou neuvěřitelně plodnou uměleckou kariéru nazpíval více než tři tisíc skladeb, ale vybrala si pouze 55 z nich. I tak je tato publikace unikátní, protože jako první se nevěnuje pouze zpěvákově kariéře či soukromému životu, ale hledá souvislosti a příčinu vzniku jeho velkých šlágrů.

„Lidé si prozpěvují 'Kávu si osladím', ale netuší, že zrod této písně inspiroval kávový obřad samotného Mistra, jímž byl schopen mile tyranizovat přátele i každou svoji návštěvu. Broukají si 'Ringo, George, Paul, John', ale nevědí, že Karel Svoboda začal tento Gottův hit skládat v kuchyni za pomoci třeskotu hrnců, pánví a pokliček, a že hudbou tak vlastně bezprostředně reagoval na tragickou smrt Johna Lennona,“ říká ke knize Jan Adam, který působil léta jako Gottův osobní tajemník a dramaturg jeho alb a turné.

Kniha se povětšinou věnuje největší hitům Gottovy kariéry jako Včelka Mája, Zůstanu svůj nebo Čau lásko, ale dojde i na několik jiných věcí, které už zapadly prachem času.

Autor: Jan Skala

Související

K_Gott_Praha_2015_(2)
Hudba Výročí

Před pěti lety plakal celý národ. Navždy totiž utichl Zlatý hlas z Prahy

čtení
Světové dny Knihy

Den e-knih

knihovna
Světové dny Knihy

Den knihomolů

paperback
Světové dny Knihy

Den paperbacku