Klasikou je vajíčková pomazánka. Stačí nasekat vejce, přidat majonézu, hořčici, cibulku nebo okurku a máte rychlou snídani či večeři. Na pomazánku lze použít také tvaroh, lučinu, kysanou smetanu, majonézu, jogurt nebo kombinaci zmíněných surovin. Chuť jí dodá čerstvá pažitka, jarní cibulka, medvědí česnek nebo mladá řeřicha. Vařená vajíčka se přidávají do rybičkové nebo tuňákové pomazánky a obohatí také pomazánky z mrkve, ředkviček, tvarohu i škvarků.
Oblíbená jsou i vejce v salátech, třeba s bramborami nebo listovou zeleninou. Vejce můžete přidat do sendvičů, wrapů nebo karbanátků a dávají se i do sulcu, aspiku či rosolu. Oblíbenou pochoutkou je vaječná tlačenka.
Plněná vejce jsou českou klasikou, objevují se už v kuchařkách z 50. let minulého století. Zkuste plněná vejce na americký způsob. Stačí je rozkrojit na půl, vyndat žloutek a rozmixovat ho s majonézou. Směsí pak naplňte bílky a posypte je červenou paprikou. Vejce můžete přidat téměř do jakéhokoliv salátu. Vylepšit jím můžete bramborový salát, zeleninový, těstovinový i tuňákový.
Rozpůleným vajíčkem natvrdo ozdobíte talíř kulajdy, hráškové, čočkové či špenátové polévky. Vejce zarolujte do španělských ptáčků, upečte španělskou pečeni nebo je zabalte do masové rolády. Rychlý tip na večeři nebo jídlo na cesty jsou skotská vejce někdy známá také jako pštrosí vejce.