pondělí 16. září 2024

Co s uprchlíky z Ukrajiny? V České republice jich chce zůstat až 180 tisíc

Pokud by Ukrajinci chtěli trvale žít u nás, musí se naučit česky a pracovat. Takové jsou vize ministra vnitra Víta Rakušana, který řeší, co bude dál se zhruba 180 tisíci běženci, kterým se zpět na Ukrajinu nechce ani po válce.

Návrh-bez-názvu5-1000x500

Řada Ukrajinců by se chtěla v České republice usídlit natrvalo.
Zdroj: Facebook Férová migrační politika

  • Řada Ukrajinců by se chtěla v České republice usídlit natrvalo.
  • Zdroj: Facebook Férová migrační politika

Vláda prodloužila ochranu uprchlíků z Ukrajiny o další rok a už nyní se zabývá otázkou, co s běženci bude dál. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) by v České republice trvale chtělo zůstat až 180 tisíc běženců, a tak je nutné zvolit mechanismy, kterými by se Ukrajinci začlenili do české společnosti.

Podle ministerstva je problém zejména to, že jsou Ukrajinci pod dočasnou ochranou, která skončí v březnu 2025. Firmy kvůli tomu nechtějí běžence zaměstnávat, protože se obávají, že se ve velkém budou vracet zpátky do své vlasti. To je také důvodem, že dvě třetiny ukrajinských migrantů žije dnes v České republice pod hranicí chudoby.

Možnosti pro to, aby Ukrajinci na českém území získali lepší postavení, jsou tři. První z nich je udělení trvalého pobytu, což však je podle nařízení ministerstva možné až po pětiletém pobytu. Další možností je udělení azylu, to je ale složitý legislativní proces. Ve hře je i vízum strpění, ale to nezaručuje ani platbu zdravotního pojištění.

Autor: Jan Skala

Související

GXW3fjMXUAA83Mj
Domácí

Zruší povodně volby? Opavský primátor žádá jejich odklad, vláda je proti

Nicolás_Maduro_(2019-10-25)_01
Zahraniční

Venezuela zadržela možné atentátníky. Je mezi nimi i výsadkář z Chrudimi

profimedia-0906336166
Zahraniční

Budoucnost Schengenu je v ohrožení kvůli migraci

20190255714_c57a364d9c_b
Zahraniční

Řecko chce podpořit skomírající porodnost. Začne nabízet daňové úlevy