Dýňová semínka jsou velmi zdravá a výživná, ale nestačí je jen vydlabat a usušit. Byla by totiž moc tvrdá. Pokud si chcete pochutnat, doporučujeme následující postup:
Nejprve semínka oddělte od dužiny a poté je umyjte pod vodou.
Dejte je do středního hrnce s vodou, a to na jeden šálek semínek dva šálky vody, přidejte dvě lžíce soli, lžíci olivového oleje a povařte asi deset minut, aby změkla slupka.
Semínka sceďte a osušte.
Následně si připravte plech vyložený pečicím papírem, semínka na něj rozprostřete, dejte do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečte 20 až 25 minut. Semínka je možné místo pečení také upražit na pánvi.
A jak se semínky dál? Zkuste dýňové müsli!
Dýňové müsli
Ingredience:
čtyři šálky ovesných vloček
půl šálku nasekaných vlašských ořechů
čtvrt až půl šálku dýňových semínek
půl šálku dýňového pyré
dvě lžíce rostlinného oleje
lžička vanilkového extraktu
čtvrt šálku medu nebo jiného tekutého sladidla, třeba agáve, javorový nebo rýžový sirup
lžička skořice
špetka mletého zázvoru
Dýňové pyré:
Rozpůlenou dýni zbavenou semínek dáme na plech řezem nahoru a pečeme na 180 stupňů 45 minut. Jakmile je dýně měkká, rozmixujeme ji v mixéru na pyré a v případě potřeby přidáme trochu vody, abychom docílili potřebné konzistence
Postup:
Všechny ingredience smícháme dohromady, rozprostřeme na plech a pečeme na 180 stupňů 40 minut.