pátek 18. října 2024

Co podniknout na Nový rok?

Po celé republice probíhá na Nový rok řada akcí. Pokud máte rádi procházky, tak se můžete zúčastnit jednoho z mnoha novoročních pochodů.

Na nový rok se můžete zúčastnit výstupu na Praděd.

Na nový rok se můžete zúčastnit výstupu na Praděd.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Na nový rok se můžete zúčastnit výstupu na Praděd.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Na letošní Nový rok má být na většině našeho území jasno a s teplotami kolem čtrnácti stupňů. Tedy počasí, které přímo vybízí k venkovním aktivitám. Snad v každém českém kraji probíhají prvního ledna novoroční túry. Pražský novoroční vejšlap startuje v 9 hodin dopoledne v obci Roztoky u Prahy. Zájemci si mohou vybrat zda se zúčastní procházky s délkou 7, 12, 17 nebo 30 kilometrů.

Kromě Prahy se uskuteční novoroční procházky jako například výstup na Praděd v Moravskoslezském kraji, výstup na Čerchov v Plzeňském kraji, výstup na Lovoš v Ústeckém kraji, výstup na Stezku korunami stromů v Lipně nad Vltavou v Jihočeském kraji, výstup na rozhlednu Andrlův Chlum v Pardubickém kraji nebo výstup na Říp ve Středočeském kraji.

Pokud by se vám chtělo do klidnější venkovní aktivity, tak můžete vyrazit do některé z českých zoologických zahrad. Většina zoo pořádá na Nový rok stejně jako o Vánocích různé akce buďto v podobě slev nebo speciálních krmení zvířat. Pokud byste zavítali například do Zoo Děčín, tak tam na vás čeká novoroční dárek v podobě bezplatného vstupného.

V Mikulově a Karlových Varech můžete večer zavítat na novoroční koncert. Zatímco v Karlových Varech si koncert na prvního ledna připravil Karlovarský symfonický orchestr, tak v Mikulově vystoupí tvůrčí platforma Jiřího Hrubého (klavír) a Jiřího M. Procházky (baryton).

Také můžete využít výjimečné příležitosti, kdy je na Pražském hradě výjimečně otevřeno Muzeum Řádu Bílého lva. Den otevřených dveří se uskuteční u příležitosti 30. výročí vzniku samostatné České republiky. Vstup je zdarma, Muzeum Řádu Bílého lva bude zpřístupněno od 12:30 do 17 hodin.

V některých městech se 1. ledna koná i novoroční ohňostroj. Letos si můžete rozzářenou oblohu vychutnat po západu slunce v Třebíči nebo ve Slaném.

Autor: Šimon Mitro

Související

2a896136-4b9a-4b5e-9fe6-7344e766adbe
Ostatní

Vyražte na výlov, slavnosti podzimu nebo historický průvod. Vstup je zdarma

5314dbc3-1e40-42ca-907c-f08326a0c7ba
Ostatní

Kam o víkendu zdarma? Na festival ptactva, dýňobraní i zahradní slavnost

12bde35c-108f-47c9-8c98-ab42a3540371
Ostatní

Víkend přinese hlavně svatováclavské slavnosti a poutě. Kde se neplatí vstup?

Hrzánský palác
Domácí Tipy na výlety

Hrzánský palác se otevře veřejnosti 7. září