středa 24. dubna 2024

Co bude s německým válečným křížem? Zatím leží rozbitý na kusy v muzeu

Kříž, který odhaloval vůdce sudetských Němců Konrad Henlein, leží rozbitý na kusy v muzeu ve Vrchlabí. Počítá se ale s jeho rekonstrukcí.

kříž

Německý kříž u Kořenova vzbuzuje letité kontroverze
Zdroj: PeakPX

  • Německý kříž u Kořenova vzbuzuje letité kontroverze
  • Zdroj: PeakPX

Osud velkého kamenného kříže, který od roku 1944 stál u rozhledny Štěpánka v Kořenově na pomezí Jizerských hor a Krkonoš jako připomínka vojáků německé armády z druhé světové války, je zatím nejasný. Po březnovém útoku vandalů leží nyní rozbitý na kusy v depozitáři Krkonošského muzea ve Vrchlabí. Vedení instituce musí rozhodnout o jeho dalším umístění. Jisté však je, že letité kontroverze, které dosud kříž vzbuzoval, nezmizí ani v dalších letech. Muzeum s jeho likvidací nepočítá, stejně jako s variantou, že by zůstal ležet v depozitáři.

Zájem o něj už projevilo Severočeské muzeum v Liberci i ústecká společnost Collegium Bohemicum, která by jej chtěla zařadit do expozice Naši Němci. Ta se zabývá především osudem sudetských Němců, kteří se narodili v pohraničních oblastech Krkonoš a Jizerských Hor.

Zmíněný kříž odhalili rok před koncem druhé světové války členové německé nacistické strany NSDAP. Aktu tehdy přihlížel i šéf sudetských Němců Konrád Henlein. Po konci války kříž Češi rozstříleli. Obnovit se jej povedlo až v roce 2011. Dvanáct let poté, letos zjara, jej rozbil zatím neznámý vandal, po kterém v současnosti pátrá policie.

Autor: Jan Skala

Související

Jilemnice_-_centrum2
Domácí

První společenství obcí v republice chce mít létajícího úředníka

Nádrž Perlík
Domácí Příroda

Nádrž Perlík zkrášluje úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

1024px-242-EB-6-43A_-_DPLA_-_1efd121f86de82fe26546c98307d52fa
Zahraniční

Německý vůdce se narodil před 135 lety. Jeho jméno však byla zkomolenina

image150
Domácí

Plzeňská zoo přišla o tank, přestěhuje se do nového Pattonova muzea