středa 26. června 2024

Co bude s Kasárnami Karlín? Za jejich znovuotevření bojuje i petice

Pražané už vypracovali petici, která požaduje znovuotevření Kasáren Karlín. Ty zavřelo chybějící kolaudační rozhodnutí i skutečnost, že areál fakticky patří armádě.

Kasárna_Karlín_garáže_2

Bar s obrazem Václava Havla v Kasárnách Karlín.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Bar s obrazem Václava Havla v Kasárnách Karlín.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Poté, co Stavební úřad Prahy 8 uzavřel budovy kulturně-společenského centra Kasárna Karlín kvůli chybějící kolaudaci, zvedla se proti tomu kroku úředníků vlna nevole. Mezi Pražany dokonce vznikla petice požadující zachování oblíbeného provozu, který mimo jiné má i letní a vnitřní kino, několik set míst k venkovnímu sezení, dvě ohniště, hřiště pro děti i na beach volejbal či bar. Pořádají se v něm i koncerty, festivaly, výstavy nebo konference. Problém je, že kromě kolaudace je pro znovuotevření nutné změnit i územní plán. Areál totiž leží na ploše, kterou má v užívání armáda, i když v něm nepůsobí. Změna územního rozhodnutí může zabrat více než půl roku.

Hlavní město Praha převzalo Kasárna Karlín na začátku letošního roku, kdy je směnilo se státem za část areálu a staveb Fakultní nemocnice Bulovka. Pražští radní doufali, že se jim provoz podaří udržet, než se změní právě územní rozhodnutí. S tak rychlým uzavřením podle svých slov nepočítali.

Autor: Jan Skala

Související

Vizualizace rekonstrukce Masarykova nádraží v Praze.
Domácí

Práce na pražském Masarykově nádraží omezí dopravu

Praha_ČNB_5
Ekonomika

Česká národní banka omezí pobočky. Chce s klienty komunikovat elektronicky

profimedia-0690988574
Zahraniční

Nižší trest za přiznání. Americký senátor sexuálně zneužíval v Praze nezletilé

kontejnery
Domácí AI

Chytrý svoz odpadu bude mít v Praze na starosti umělá inteligence