čtvrtek 19. září 2024

Člověk zřejmě osídlil Ameriku o deset tisíc let dříve, než vědci předpokládali

Objev v Novém Mexiku nejspíš přepsal historii. Našli se zde stopy, které odhalují, že člověk chodil po americkém kontinentu již před 23 tisíci lety.

profimedia-0811696009

Archeologické vykopávky v Novém Mexiku
Zdroj: Profimedia

  • Archeologické vykopávky v Novém Mexiku
  • Zdroj: Profimedia

Po desetiletí se vědci domnívali, že člověk osídlil americký kontinent před 14 tisíci lety. Vědci odhad založili na stáří raných kamenných nástrojů prastaré indiánské kultury Clovis, které byly poprvé objeveny ve městě Clovisu v Novém Mexiku. Ovšem nová analýza zkamenělých lidských stop nalezených v Novém Mexiku posouvá odhad až o dalších deset tisíc let do minulosti.

Stopy, jež změnily pohled na historii, patří mezi tisíce stop vytvořených lidmi, mamuty a dalšími pradávnými zvířaty nalezenými v Národním parku White Sands, tajuplné krajině na jihu Nového Mexika, kde se vlny bílých sádrových dun valí přes rozlehlou pánev Tularosa.

Již před dvěma lety vědci z Americké geologické služby publikovali v časopise Science článek, ve kterém tvrdili, že tyto stopy jsou staré až 23 tisíc let. „Jde o dobu mnohem starší, než bylo přijaté paradigma toho, kdy lidé vstoupili do Severní Ameriky,“ řekla Kathleen Springer, jedna z výzkumných pracovnic Americké geologické služby.

Vědci předpokládali, že lidé přišli do Severní Ameriky skrze dnešní Sibiř, kudy došli na Aljašku ke konci poslední doby ledové. Pokud by však nová analýza stop byla správná, naznačovalo by to fakt, že lidé našli cestu do Ameriky ještě v době, kdy byly severní země (Sibiř, Kanada, Aljaška) stále zaledněné. „Jak se sem lidé dostali? Otevírá se zde celá řada migračních cest, které doposud nebyly brány v potaz,“ uvedla Springer.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: NPR, Science

Související

profimedia-0307011016
Zahraniční

Dotovaný chléb bude na Kubě velký jako mýdlo. Chybí ingredience na jeho výrobu

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

VMNH_megalodon
Zahraniční Zajímavosti

Extrémně vzácné fosílie ležely v kampusu americké střední školy

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu