Členství v NATO za gripeny. Maďarsko se Švédskem handluje jako na trhu

Dva roky od začátku války na Ukrajině se Švédsko možná dočká vstupu do NATO. Maďarsko jako poslední země, které jej odmítá, jedná se švédskou vládou o další smlouvě na pronájem gripenů, což by celou věc mělo rozhodnout.

51208513836_7a383ae40a_b

Viktor Orbán je trnem v oku lídrům Evropské unie.
Zdroj: Flickr

  • Viktor Orbán je trnem v oku lídrům Evropské unie.
  • Zdroj: Flickr

Když o uplynulém víkendu maďarský premiér Viktor Orbán přečetl zprávu o stavu země, zmínil v ní, že na jaře dojde k dohodě Švédska a Maďarska o vstupu skandinávské země do NATO. Poté, co Turecko upustilo od průtahů v tomto směru, je Budapešť jediná, která Švédům cestu do aliance blokuje. Jak však upozornil vlivný maďarský server Index, změna postoje Orbánovy vládnoucí strany Fidesz, která má v maďarském parlamentu většinu, má ještě jinou stránku.

Vlády obou zemí totiž už spolu jednají několik týdnů a jejich cílem je užší spolupráce v oblasti vojenského a obranného průmyslu. Konkrétně jde o nájemní smlouvy na bojové letouny JAS-39 Gripen, která za dva roky vyprší po 25 letech a Budapešť má zájem o její prodloužení. Spolupráce mezi oběma zeměmi by se také mohla rozšířit i do dalších oblastí obranného průmyslu, což by bylo výhodné pro maďarské ozbrojené síly.

Jak vyplývá z hlasů z nitra strany Fidesz, mohla by být ratifikace švédského vstupu v maďarském parlamentu posvěcená už za týden. Tomu by nasvědčovala i skutečnost, že premiér Orbán nedávno generálního tajemníka aliance Jense Stoltenerga ujistil, že Maďarsko švédskou otázku vyřeší velmi brzy.

Autor: Jan Skala

Související

52854655774_451d689368_b
Zahraniční Ekologie

Švédsko ruší daň z benzínu i letů, povede to ke zvýšení emisí

experience1.d02a2df880613686c776
Zahraniční

Brusel doporučil dát Ukrajině volnou ruku. Většina českých poslanců to nepodpořila

8250057274_9c7a5eb7e0_b
Zahraniční Školství

Švédské děti půjdou do školy o rok dříve, doposud nastupovaly až v sedmi letech

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu