neděle 8. září 2024

Originální a působivé. Olympionici si slavnostní zahájení užili na Seině

Centrem Paříže plulo 205 výprav. Lodě směřovaly k náměstí Trocadéro, kde prezident Macron prohlásil olympijské hry za zahájené

profimedia-0892706756.jpg

Slavnostní ceremoniál v barvách francouzské trikolóry. Průvodkyní zahájení olympiády v Paříži je řeka Seina.
Zdroj: profimedia

  • Slavnostní ceremoniál v barvách francouzské trikolóry. Průvodkyní zahájení olympiády v Paříži je řeka Seina.
  • Zdroj: profimedia

Tak už to začalo, největší sportovní svátek doslova vyplul na svoji 16denní pouť. Unikátní zahájení olympijských her se poprvé v historii přemístilo mimo prostory stadionu. Odstartovalo se na řece Seině a vyvrcholení směřovalo na náměstí Trocadéro, kde byly Hry oficiálně zahájeny.

Sportovci nejprve dorazili na břeh Seiny, na lodě nastoupilo 205 výprav, které postupně propluly centrem Paříže. České plavidlo mělo číslo 75, vlajkonoši při slavnostním ceremoniálu byli judista Lukáš Krpálek a lukostřelkyně Marie Horáčková.

Šestikilometrovou projížďku za stálého deště sledovalo zhruba 300 tisíc diváků, bezpečnost zajišťovalo 45 tisíc policistů, četníků a vojáků.

Mosty a nábřeží se staly jevištěm i hledištěm, plující olympioniky provedly historií i současností. Quasimodo - Zvoník od matky boží, Bídníci, kankán, místo pro lásku, americká megastar Lady Gaga, francouzská hymna, Lennonovo Imagine, běžící ocelový kůň po řece.

Spektakulární zahájení vystřídaly na náměstí Trocadéro oficiální proslovy a prezident Emmanuel Macron prohlásil olympijské hry za zahájené.

Poté se objevil Zinedine Zidane s pochodní, předal jí další legendě Rafaelu Nadalovi. To ale zdaleka nebylo vše. Pochodeň nesli postupně další šampioni, až se dostala k atletce Marie-José Pérecové a judistovi Teddy Rinerovi. Ti spolu zažehli oheň pod olympijským balónem, který se ozářený působivě vznesl nad Paříž.

Od zítřka se rozjedou naplno všechny sportovní disciplíny. Premiéru si odbyde breakdance a také BMX freestyle. O 329 medailových sad bude po celé Francii a také na Tahiti (surfaři) soutěžit přes 10 tisíc olympioniků.

Česká výprava čítající 111 sportovců se pokusí navázat na úspěšnou misi z Tokia. Před třemi lety se podařilo získat 11 medailí.

Olympijský oheň bude hořet v Paříži až do 11. srpna, francouzská metropole hostí letní olympijské hry potřetí, naposledy přesně před 100 lety.

Autor: Evžen Zavadil

Související

profimedia-0895475193.jpg
Tenis

Zasloužili bychom si film, vrací se Macháč ke zlatému tažení

profimedia-0676385468.jpg
Ostatní OH Paříž

Bronzová medaile pro gymnastky. Kdo jí nakonec dostane?

profimedia-0897880436.jpg
Ostatní OH Paříž

Paříž se loučila, olympijské žezlo převzalo Los Angeles

profimedia-0897683790.jpg
Ostatní OH Paříž

Pět medailí, tři zlaté, 28. místo. Češi si proti Tokiu pohoršili. Vyhráli Američané