úterý 22. října 2024

Církev chce zničit zahrádky. Potřebuje peníze na opravu kostela

Lidé se obávají, že v pražských Vysočanech po sto letech skončí zahrádkářská kolonie. Její pozemky totiž vlastní církev, která ji chce poslat k zemi.

1_IMG_8608

Zahradní kolonie ve Vysočanech.
Zdroj: parkzahradky.cz

  • Zahradní kolonie ve Vysočanech.
  • Zdroj: parkzahradky.cz

Spor vedení Prahy 9, tamních zahrádkářů a Dominikánské církve v těchto dnech rezonuje pražskou čtvrtí Vysočany. Církev se totiž rozhodla pro demolici zahrádkářské kolonie, kde vlastní pozemky získané v restituci. Hodlá je totiž prodat developerovi, který by na místě zahrádek měl postavit bytové domy. Zástupci Dominikánské církve argumentují tím, že potřebují peníze na opravu kostela svatého Jiljí stojícího v centru Prahy.

Demolici se snaží ze všech sil zabránit nejen zahrádkáři, ale i zástupci městské části Prahy 9. Ti na svém facebookovém profilu včera vydali zprávu, že likvidace kolonie, jejíž začátek byl plánovaný právě na včerejšek, se zatím odkládá. Město chce s developerem najít shodu a vyměnit pozemek zahrádek za jiný.

Zahrádkářská kolonie existuje ve Vysočanech už od předválečného období. Za posledních třináct let investovala městská část do její revitalizace a výstavby přilehlého volnočasového Parku Zahrádky více než sto milionů korun. „Zachování této lokality je pro nás tedy srdeční záležitostí,“ uvedl starosta Prahy 9 Tomáš Portlík. Samotná církev se k problému odmítá vyjadřovat.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0912216589
Domácí

Přes 70 domů musí k zemi, rozhodli statici po povodních

stažený soubor
Domácí

Ostuda České Lípy půjde k zemi. Zchátralé nádraží nahradí zelená plocha

chátrající budova
Domácí

Chátrající budovy zmizí díky 120 milionům od státu

Hofbaude1
Domácí

Kopie Dvoraček možná otevře letos. Původní stavbu zlikvidovala dřevomorka