čtvrtek 16. května 2024

Cirhóza jater hrozí i dětem

Až třetinu populace ohrožuje závažné onemocnění jater. Nemocí, která se spojuje hlavně s alkoholem, může onemocnět i naprostý abstinent.

Ilustrační obrázek

Obezita je hned po alkoholu hlavním důvodem onemocnění jater.
Zdroj: iStock

  • Obezita je hned po alkoholu hlavním důvodem onemocnění jater.
  • Zdroj: iStock

Největším zabijákem našich jater je totiž tuk. Obezita způsobí cirhózu stejně efektivně jako litry alkoholu denně. Podle lékařů hrozí i dětem. „V současné době čelíme epidemii obezity a metabolického systému. Onemocnění jater způsobené nadváhou a obezitou přitom postihuje přes 30 procent populace,“ uvedl gastroenterolog Karel Dvořák, podle kterého může obezita zkracovat život i o celá desetiletí.

Na přímou souvislost mezi nadváhou a onemocněním jater poukazují lékaři už od 80. let. Nemoci jater ale mají i další příčiny, například otravu prášky, dlouhodobé problémy se žlučovými cestami, srdeční selhání či metabolické a autoimunitní choroby.

Když játra přestávají pracovat, má to řadu projevů, které je potřeba evidovat. K nevolnosti a silné únavě se přidávají další potíže, například jaterní skvrny po těle. Skvrny vznikají toxickými látkami, které tělo už nemůže odbourávat. Nemocnému otékají nohy, zhoršuje se krevní srážlivost a roste riziko krvácení. Snižuje se také vylučování žluči, a tím má nemocný člověk světlejší stolici. Pokročilejší forma se pak projevuje žloutenkou, krvácením jícnu, poškození mozku, demencí. V cirhotických játrech navíc vzniká častěji rakovina.

Lékaři neumějí přesně říci, kolik alkoholu musíte vypít nebo jak velkou nadváhu musíte mít, aby vám hrozila cirhóza jater. Je to proto, že každé tělo je jiné a každá játra mají rozdílnou dobu trvanlivosti. Odborníci jako prevenci doporučují žít zdravým životním stylem, nepřehánět to s tučným jídlem, léky a alkoholem a hlídat si příznaky. Cirhóza je sice nemoc, která se obtížně léčí, ale její průběh mohou lékaři zpomalit, a to se jim podaří především, když pacient přijde včas.

Související

441606119_882025303966077_2169710962124089751_n
Domácí

Na vánočním večírku se pil alkohol. Jurečkův resort za to zaplatí pokutu

mimosa
Světové dny Alkohol

Den mimosy

víno
Světové dny Víno

Den muškátu

koktejl Cosmopolitan
Světové dny Alkohol

Den Cosmopolitanu