středa 9. října 2024

Čínské modely umělé inteligence musí dodržovat socialistické hodnoty

Čínské úřady testují umělé inteligence, aby zjistily, zda jejich jazykové modely splňují „základní socialistické hodnoty“.

profimedia-0887367940

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Čínská vláda zahájila testování jazykových modelů umělé inteligence, které vyvinuli jak startupy, tak velké technologické firmy, například vlastník TikToku ByteDance a Alibaba. Tato kontrola, vedená Hlavní správou kybernetického prostoru Číny (CAC), se zaměřuje na odpovědi AI modelů na citlivá politická témata a otázky týkající se prezidenta Si Ťin-pchinga.

Podle čínských pravidel musejí AI modely odstraňovat otázky týkající se například protestů na náměstí Tiananmen z roku 1989. Podle čínských médií, se bezpečnostní filtrace provádí odstraněním problematických informací z tréninkových dat modelu a přidáním databáze citlivých slov. Inženýři však upozorňují, že většina jazykových modelů je trénována na datech v angličtině, což ztěžuje dodržování pravidel.

CAC se snaží najít rovnováhu mezi tím, aby Čína zůstala lídrem v oblasti AI, a zároveň splnila ideologické požadavky vlády. Generativní AI služby musí mít licenci a v případě poskytování „nelegálního“ obsahu musí přijmout opatření k jeho zastavení a nahlásit to příslušnému orgánu. Přes přísné regulace Čína podala nejvíce patentů na generativní AI na světě. ByteDance a startup Zhipu vyvíjejí vlastní generativní AI chatboty, což svědčí o pokračujícím pokroku v této oblasti.

Autor: Šimon Mitro

Související

TikTok
Zahraniční Sociální sítě

TikTok čelí žalobám v USA. Síť ohrožuje zdraví dětí, tvrdí státní žalobci

7163564106_a6a7d06649_b
Ekonomika

Obchodní válka mezi Čínou a Evropou pokračuje. Tentokrát jde o brandy

mobil
Domácí Technologie

Češi spotřebovávají stále více dat. 5G sítě vzrostly o 170 procent

Šanghaj
Zahraniční

Čína rozšiřuje bezvízový režim pro turisty z Evropy