čtvrtek 19. září 2024

Čínská aktivistka za #MeToo dostala pětiletý trest, říkají její příznivci

Čína prý za zavřenými dveřmi odsoudila čínskou aktivistku za #MeToo k pěti letům za mřížemi.

profimedia-0750508700

Foto z lednového protestu za propuštění Huang Xueqin.
Zdroj: Profimedia / picture alliance / Wiktor Dabkowski

  • Foto z lednového protestu za propuštění Huang Xueqin.
  • Zdroj: Profimedia / picture alliance / Wiktor Dabkowski

Čínská novinářka a aktivistka #MeToo Sophia Huang Xueqin byla odsouzena k pětiletému vězení za „podněcování k podvracení státní moci“. Aktivistka se stala symbolem feministického hnutí v zemi, které Čína potlačuje. Spolu s ní byl odsouzen i aktivista Wang Jianbing, který dostal tři a půl roku. Informovala o tom skupina jejich podporovatelů na sociální síti X.

Huang psala na sociálních sítích o svých zkušenostech s obtěžováním na pracovišti, když pracovala jako mladá novinářka v čínské tiskové agentuře, inspirována globálním hnutím #MeToo. Spolu s Wangem organizovala pravidelná setkání v jihočínském městě Guangzhou, než byli oba v roce 2021 zatčeni.

Soud v pátek uvedl, že tato setkání, která se konala od listopadu 2020, „podněcovala účastníky k nespokojenosti s čínskou státní mocí pod záminkou diskuse o sociálních problémech“, uvedla skupina Free Huang XueQin & Wang JianBing. Jejich proces probíhal v roce 2023 za zavřenými dveřmi, přičemž mezinárodní organizace pro lidská práva vyjádřily obavy o jejich zdraví během zadržení.

V pátek podporovatelé zveřejnili fotografie ukazující bariéry postavené kolem Lidového soudu v Guangzhou, kde proběhlo vynesení rozsudku, za přítomnosti těžké policejní ochrany. Pokusy o kontaktování soudu nebyly úspěšné a rozsudek není dostupný v čínské národní databázi soudních dokumentů.

Ředitelka Amnesty International pro Čínu Sarah Brooks odsoudila rozsudky jako „zlovolné a zcela bezdůvodné“. Organizace na ochranu novinářů (CPJ) v pátek vyzvala k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění Huang a stažení obvinění proti ní.

Autor: Šimon Mitro

Související

GMUj4YLWAAAwnDd
Zahraniční

Putin rozhodl o posílení armády. Měla by být druhá největší na světě

GXkoWfSbsAAMNAe
Zahraniční

Další tajfun ničí čínské pobřeží. Údajně je nejsilnější za posledních 75 let

elektromobil BYD
Ekonomika Elektromobily

EU a USA omezují čínské elektromobily, přesto jejich prodeje rostou

profimedia-0907160062
Zahraniční

Bráníme se imperialistům, řekl Kim a ukázal laboratoře na obohacování uranu