středa 18. září 2024

Čína urychluje přechod na solární energii. Uhlí se však nevzdává

Čína rekordně investuje do solární energie. Stále však plánuje i stavbu nových uhelných elektráren.

Solární elektrárna v Šanghaji

Solární elektrárna v Šanghaji
Zdroj: Flickr

  • Solární elektrárna v Šanghaji
  • Zdroj: Flickr

Čína v roce 2023 pokračovala v agresivním rozvoji solární energie, když nainstalovala rekordních 180 gigawattů solárních panelů. To je více než trojnásobek instalací v celé Evropě, která v tomto roce přidala 58 gigawattů. Avšak navzdory tomuto úspěchu Čína stále plánuje nové uhelné elektrárny, což vyvolává otázky o její strategii v oblasti ochrany klimatu.

Podle analýzy Greenpeace East Asia se v prvním pololetí roku 2023 schválilo 14 nových uhelných elektráren s celkovou kapacitou 10,3 gigawattů, což je o 80 procent méně než ve stejném období minulého roku. V letech 2022 a 2023 byly schváleny projekty uhelných elektráren o kapacitě 90,7 gigawattů a 106,4 gigawattů, což vzbudilo obavy mezi klimatickými odborníky.

Ačkoliv Čína vedla svět v instalacích solární a větrné energie, vláda zdůrazňuje, že uhelné elektrárny jsou stále nezbytné pro zajištění energie v obdobích vysoké poptávky, kdy solární a větrná energie nejsou spolehlivé. Greenpeace vyjádřilo obavy, zda jde o začátek přechodu k zelenější energetice, nebo zda se Čína ještě nedokázala zbavit závislosti na uhlí.

Čínská vláda v posledních měsících zveřejnila plány na snížení emisí uhlíku a urychlení přechodu na obnovitelné zdroje energie. V červnu byl představen tříletý plán na modernizaci stávajících uhelných jednotek a vybavení nově stavěných jednotek nízkouhlíkovými technologiemi. Kromě toho byla v tomto měsíci schválena výstavba nového energetického systému a pět jaderných projektů s celkovými náklady 200 miliard jüanů, v přepočtu 627 miliard korun, které mají přispět k dosažení cíle snížení emisí uhlíku.

Autor: Šimon Mitro

Související

417698835_428317349723560_2706400005090568485_n
Domácí

Žádný obchod ani energetika. Síkela bude komisařem pro mezinárodní partnerství

GMUj4YLWAAAwnDd
Zahraniční

Putin rozhodl o posílení armády. Měla by být druhá největší na světě

GXkoWfSbsAAMNAe
Zahraniční

Další tajfun ničí čínské pobřeží. Údajně je nejsilnější za posledních 75 let

solární energie
Domácí Zelená energie

Plzeň vsadí na městské fotovoltaické elektrárny