sobota 27. července 2024

Čína ukazuje svou sílu. Jen pár dní po nástupu nového prezidenta Tchaj-wanu

Čína chce Tchaj-wan po nástupu nového prezidenta upozornit na své zájmy v oblasti. Tchaj-pej však chce dál bojovat o čím dál větší nezávislost.

GOPcMhqWYAA2sW0

Čína spustila velké armádní cvičení.
Zdroj: X

  • Čína spustila velké armádní cvičení.
  • Zdroj: X

Jen tři dny od nástupu nového tchajwanského prezidenta Laj Čching-tea do funkce, Čína, která si léta tento ostrov na okraji Tichého oceánu léta nárokuje, nařídila obrovské vojenské cvičení kolem celého pobřeží Tchaj-wanu, jehož se účastní letectvo, pozemní síly, námořnictvo a raketové síly. Ostrovní ministerstvo obrany už takové konání odsoudilo. Čína tvrdí, že jde o zkoušku skutečné síly své armády, odborníci na zahraniční politiku ale spíše upozorňují na fakt, že Peking tímto krokem chce Tchaj-wanu naznačit, že jakékoliv separatistické choutky nebudou tolerovány a to ani s nástupem nového prezidenta.

Ten ve svém prvním projevu vyzval Čínu, aby jeho ostrov přestala strašit. Právě novou hlavu této země, která sice administrativně spadá pod Čínu, ale léta funguje víceméně samostatně, označuje Peking za separatistu. Laj Čching-te totiž chce pokračovat v politice své předchůdkyně Cchaj Jing-wen, která za dobu své osmileté vlády udělala ostrý odklon od Číny.

Samostatnost Tchaj-wanu je léta podporována západními zeměmi včetně Spojených států, kteří na podporu ostrova přispívají pravidelně nemalé finanční částky.

Autor: Jan Skala

Související

Bank Of China je jednou ze tří institucí, která Maďarsku půjčila miliardu eur.
Ekonomika

Maďarsko si půjčilo miliardu eur od tří čínských bank. Vrátit ji musí do tří let

prof,
Zahraniční

Tajfun Gaemi zabil na Tchaj-wanu pět lidí. Dnes udeřil na čínské pobřeží

profimedia-0892488115
Zahraniční Auta

Čínské autonomní auto srazilo chodce

profimedia-0891928594
Zahraniční

Čína jako mírotvůrce. Ukrajinu i Rusko posunuje ke společnému jednání