pátek 18. října 2024

Čína stahuje smyčku kolem Tchaj-wanu. Ostrov obklopilo vojenské cvičení

Napětí kolem Tchaj-wanu se vyostřuje. Čína pořádá vojenské cvičení kolem celého ostrova.

GZ0dZ8hW0A0DqmT

Čínské lodě krouží kolem Tchaj-wanu.
Zdroj: X

  • Čínské lodě krouží kolem Tchaj-wanu.
  • Zdroj: X

Čínská armáda zahájila dnes ráno poblíž Tchaj-wanu masivní vojenské cvičení a uvedla, že jde o varování před separatistickými činy tchajwanských nezávislých sil. To vyvolalo ostré odsouzení ze strany Tchaj-peje i vlády Spojených států, které jsou dlouholetým podporovatelem Tchaj-wanu. Ostrov, který Čína považuje za své vlastní území, byl od projevu prezidenta Laj Čching-teho minulý týden v pohotovosti kvůli čínským vojenským krokům. Projev hlavy státu odsoudil Peking s tím, že Čína nemá právo rozhodovat o dalším směřování ostrova.

Čínské lodě a letadla se k Tchaj-wanu přibližují ze severu, jihu i východu a dosahují těsné blízkosti pobřeží. Tchaj-pej označuje čínskou akci za jasnou provokaci a tamní generální tajemník Rady národní bezpečnosti Joseph Wu, že použití vojenské síly k ohrožení jiných zemí je v rozporu se základním duchem charty OSN pro mírové řešení sporů.

Vztahy Číny a Tchaj-wanu se vyostřily poté, co v květnu nastoupil do prezidentského úřadu právě Laj Čching-Te, který prosazuje definitivní nezávislost ostrova na Pekingu. V tom duchu by chtěl jednat s vedení čínské komunistické strany, ale zatím naráží pouze na odmítavý postoj Pekingu.

Autor: Jan Skala

Související

feťáci
Zahraniční

Rodiny obětí fentanylu apelují na vládu: Uvalte vysoké clo na Čínu

profimedia-0712837827
Zahraniční

Začínají téct nervy. Kamala Harris mění rétoriku a útočí na Trumpa

GaFWcpFb0AQr43F
Zahraniční

Tchaj-wan se obává čínského úderu. Peking posiluje armádu kolem ostrova

Amazon
Ekonomika

Amazon sází na jadernou energii. Investuje miliardy do modulárních reaktorů